Home » Stadiumi i “DRAGOIT” (FOTO)

Stadiumi i “DRAGOIT” (FOTO)

Vendndodhja: Zuoying, Kaohsiung, Tajvan.

Kultura kineze në vete përmbanë shumë figura të dragonjëve dhe për këtë arsye edhe arkitekti  japonez Toyo Ito në bashkpunim me arkitektët e tjerë vendosën apo u inspiruan që edhe këtë stadium ta paraqesin në formën e dragoit i cili gjendet në Kaohsiung në jug të Taiwanit.

4164

Afër stadiumit gjendet një stacion i metrosë dhe një park mjaft i famshëm ku edhe sdadiumi është i orientuar në drejtim të tyre. Ky stadium është i vendosur në raport shum të mirë me qytetin ku përpos që shfrytzohet si vend për vizitorë, qyteti ka edhe perfitime tjera nga stadiumi p.sh. panelet diellore që ndodhen në të kur nuk shfrytzohet stadiumi, energjia që prodhojnë këto panele mbulon një pjesë të madhe të nevojave të qytetit.

4165

Bishti  i  stadionit është projektuar në atë mënyr që të theksojë në menyrë të mirë hyrjen në stadion. Qasja primare në stadium është nga stacioni më i afërt i metrosë që percjellët me një shetitore që qon drejtë  bishtit të stadionit, përgjat shetitores gjendet edhe një park mjaft i vizitueshëm. Pastaj bishti i stadiumit na udhëheq deri tek stadiumi ku përgjat tij gjenden sportelet për bileta, restaurante, markete etj.

4162

Stadiumi  gjithashtu integron karakteristika të tjera të gjelbër të tilla si shtrimin e depërtueshëm dhe përdorimin e gjerë të resurseve. E ndërtuar mbi një sipërfaqe të qartë prej rreth 19 hektarësh , rreth 7 hektarë jane te  rezervuar për zhvillimin e hapësirave të integruara publike të gjelbra, shtigjet biçikletë , parqe sportive, dhe një pellg ekologjik . Përveç kësaj , të gjitha bimet që ndodheshin para ndertimit jane ruajtur dhe transplantuar në vende të tjera gjithashtu jane mbjellur edhe bime  të reja.

4153

Ky objekt që nga fillimi u projektua  dhe u ndërtua me qëllim qe  të plotësoi  normat për stadium për lojrat olimpike të vitit 2009 ku gjithsej do të zhvillohen 35 lloje të sportit, duke përfshirë edhe sportet jo-olimpike të tilla si ultimate frisbee and dragon boat racing. Pas përfundimit të Lojërave Botërore, stadiumi do të përdoret kryesisht për lojëra ragbi dhe ngjarje të tjera sportive. Ky stadium ka edhe vizitorë të shumtë nga e gjithë bota të cilet knaqën me pamjet e mahnitëshme. Stadiumi është ndërtuar me standardet IAAF certifikuar për pista të Klasit 1 dhe standardet e FIFA-s të futbollit6144

Nën tokë objekti përfshine zyrat administrative, zonat e  atletve, klinika mjekësore, dhoma e shtypit te mediave, parking, dhe hapësira të mesme. Ky stadium eshte stadiumi I pare ekologjik dhe ka ndikuar ne vetdijsimin e popullsise ne Taivan dhe gjithe ne te gjithe  rajonin aziatik.

Ne ditet e nxehta stadiumi gjeneron energji  me  shume se qe I nevoitet dhe ne keto  dite ai e shet energjine e prodhuar. Ne ditet kur stadioni nuk shfrytzohet  energjine te cilen e prodhon  e shfrytzojne  per nevoja te fshatit ku mbulon 80% te nevojave te Kaohsiung.

4334

Veqori  tjeter  që  vlene  të permendët është edhe mbledhja e ujit të reshjeve nga sistemi I gypave që janë të vendosur në qati  pastaj ai  uji percjellet deri tek rezervaret të cilet kane  një kapacitet prej 32000 m³ që mundë të shfrytzohet për  ujitje  për 6 dite  radhazi.

Stadioni I DRAGOIT ka sistem skeletor . Ai përbëhet nga 2 etazhe nën siperfaqen e tokes ku kryesisht perdoren si parking si dhe 3 etazhe mbi toke  që perdoren per zyre administrative, dhoma për VIP, dhoma per funksionet primare të objektit etj./Shtepija.com

4168 4169

4170

4171