Home » Xhamia Amir Shakib Arslan

Xhamia Amir Shakib Arslan

Kjo xhami e vogël prej 100m2 përfshin një renovim të një hapësire ekzistuese me hark të tejdukshëm dhe shtimin e një minare, të shartuar mbi strukturën ekzistuese si një pikë referimi simbolike, pranë pallatit të vjetër të shekullit të 18-të. Një shesh i ri qytetar u krijua në atë që ishte  një hapësirë fqinje e  parkimit, duke e   shndërruar fasadën e xhamisë në një shesh publik me tapiceri, burim uji, hapësirë ​​abdesi dhe mbrojtje nga drita nën një pemë të ri të mbjellë.

Duke pasur parasysh mos ndërrimin e strukturës ekzistuese me drejtimin e kërkuar në Mekë, qasja e dizajnit u vendos për herë të parë për të korrigjuar orientimin përmes një sërë transformimesh fizike dhe shtesave. Orientimi drejt Mekës u bë i vetmi mjet , gjuhë e mobilizuar për të formuar xhaminë e re dhe rrethinën e saj, në të gjitha shkallët, nga brendësia e xhamisë në sheshin e hapur.

Në nivelin e arkitekturës, minarja e re e xhamisë është e lidhur horizontalisht përmes një tendë të butë konkave, në një mur të lakuar në nivelin e plazës, duke përcaktuar një portik për xhaminë më poshtë dhe duke krijuar një hapësirë ​​kalimtare  mes  xhamisë dhe rrugës .Si shtimin e intimitetit për xhaminë nga jashtë.

Enterieri  i  xhamisë është formuar në mënyrë rigoroze prej pllakave të bardha të pikturuara me feta të holla, të përkulura në një drejtim paralel në Mekke. Kur shihet në mënyrë të pjerrët nga një kënd, pllakat e çelikut radhiten për të kompozuar një vëllim të plotë dhe gjithëpërfshirës të xhamisë. Shikuar në front, vëllimi i xhamisë, përmes  planit të tij , zhduket dhe përzihet me sfondin e tij historik të pasur vizualisht, duke pezulluar momentin e besimit në praninë e tij aktuale.

Sipërfaqet konvekse  të xhamisë së re mbështesin sheshin dhe rrugën e jashtme në një gjeometri, dhe e lidhin atë me hapësirën e brendshme fetare, e cila do të ishte mbyllur zakonisht hermetikisht. Siç e dimë tani, këto dy hapësira (hapësirën fetare brenda dhe hapësirën publike të rrugës ) hibridizoheshin në kryengritjen ‘Pranvera Arabe’ ku hapësira publike e qytetit kishte ndërhy në  hapësirën publike të xhamisë.