Home » Qyteti i ndaluar (FOTO)

Qyteti i ndaluar (FOTO)

Si zemra e Kinës Perandorake nga viti 1421 deri në vitin 1912, qyteti i ndaluar, një kompleks i ngushtë në qendër të Pekinit  përfaqësonte autoritetin hyjnor të perandorëve të Kinës për më shumë se pesëqind vjet. Ndërtuar nga perandori Ming Zhu Di si qendër e kryeqytetit të tij ideal, pallati do të strehojë njëzet e katër perandorë të ndryshëm të dy dinastive gjatë rrjedhës së historisë së saj. Edhe pas revolucioneve pasuese demokratike dhe komuniste që e transformuan Kinën në fillim të shekullit të 20-të, ajo mbetet si relika më e shquar e një perandorie kozmopolitane.

Pllakat e arta të çatisë, skajet e të cilave ishin stolisur me ikona dhe karaktere të mbara, ishin një simbol kryesor i statusit perandorak të qytetit të ndaluar. Për mes portës “Meridian”, vizitorët do të kalonin në rrugën e tyre për një audiencë me perandorin.

Siç nënkupton edhe emri i tij, “Qyteti i Ndaluar” ishte i mbyllur për të gjithë, kurse vetëm disa të zgjedhur mund të hynin brenda. Gjykata e saj e jashtme, duke zënë pjesën jugore të kompleksit të pallatit, u përdor për audiencat dhe ceremonitë publike duke përfshirë  oborret e shtrira dhe pavionet monumentale të dizajnuara për të frikësuar ata që u lejuan të hynin. Në veri vendoste gjykata e brendshme, e cila strehonte banorët familjes mbretërore, shërbëtorët e tyre dhe vetë perandorin. /Shtepija.com