Home » Monumenti Al Shaheed

Monumenti Al Shaheed

Është e vështirë të imagjinohet se si kthesat e qeta të monumentit të Al Shaheed, të pasqyruara në një liqen gllabërues në qytetin e lashtë të Bagdadit, mund të ishin ndërtuar në një kohë konflikti dhe gjenocidi. I komanduar nga regjimi i Saddam Husseinit si një përkujtim për ushtarët e rënë në Luftën Irak-Iran të viteve 1980, kjo strukturë e këndshme nxjerr një bukuri të qetë, e cila nuk pranon trazirat e lindjes së saj.

Disa faktorë kontribuan në pushtimin e Iranit në shtator të vitit 1980. Kryesorja midis tyre ishte ambicia territoriale e  presidentit dhe diktatorit irakian Sadam Husein, i cili dëshironte të merrte kontrollin e rajonit Khuzestan të pasur me naftë në Iran. Ai gjithashtu po vepronte si reagim ndaj përpjekjeve të supozuara iraniane për të nxitur shumicën muslimane sheite të kombit të tij për t’u rebeluar kundër regjimit të tij. Brenda një viti forcat irakiane ishin zmbrapsur nga forcat iraniane dhe të dy luftëtarët u vendosën në një ngërç, që zgjati shtatë vjet. Irani tani ishte i vendosur për ta mposhtur plotësisht pushtuesin e saj të mundshëm dhe vetëm efektet dëmtuese të konfliktit në ekonominë e saj mund të nxirrnin në fund vendin për të pranuar një armëpushim, i cili u negociua nga Kombet e Bashkuara në vitin 1988.

Përkundër frymëzimit të saj ushtarak, Monumenti i Al Shaheed nuk përmban imazhe të dukshme marciale. Projektuar nga arkitekti irakian Saman Kamal dhe skulptori Ismail Fatah al Turk, monumenti merr formën e një kube të tmerrshme arabeske të theksuar, e gjatë 40 metra dhe e mbuluar me tjegull bruz. Kupola është e ndarë në gjysmën poshtë në qendër, me të dyja gjysmat e zbrazura dhe të kompensuara nga njëra-tjetra.Afër saj gjendet :një gjysmë strehë, një kaskadë rrethore dhe pishinë, ndërsa nga ana tjetër  mbron një flakë të përjetshme kushtuar martirëve të luftës. Struktura qëndron në një platformë rrethore platformë 190 metra ,në qendër të një liqeni artificial. Nën platformë  është një kompleks dykatësh që përfshin një muze, një bibliotekë, sallë leksioni, kafene, galeri dhe objekte mbështetëse.