Home » Villa Faun

Villa Faun

Villa Faun është një kompleks apartamentesh që ndodhet në anën veriore të malit të Oslos, Norvegji, me një pamje të mrekullueshme mbi qytetin dhe në fiordin e Oslos. Lagjia karakterizohet nga lloje të ndryshme të shtëpive norvegjeze të ndërtuara gjatë 100 viteve të fundit. Synimi kryesor për Villa Faun ishte që të bashkonte një identitet unifikues në projekt, duke krijuar njësi individuale dhe private. Ndërtesa është vendosur në vend dhe e orientuar me një kënd për të shikuar kornizën dhe dritën natyrore për hapësira të brendshme dhe të jashtme.

Villa Faun ka një formë bazë të shtëpisë së çatisë, e cila zhvillohet sipas funksioneve dhe mjedisit. Kulmi, së bashku me fasadat veriore dhe jugore krijojnë një zarf masiv prej druri. Dy fasadat e tjera dallojnë me zarfin, në formë, material dhe ngjyrë. Këto fasada karakterizohen me ndërhyrje të gjalla që i japin identitet individual çdo njësie. Kjo ndjeshmëri thyen shkallën e fasadave dhe krijon një formë dinamike, ndërsa zarfi i qartë prej druri balancon shprehjen e përgjithshme. Për këtë Villa Faun duket e qetë dhe e gjallë.

Arkitektura ka një karakter unik dhe në të njëjtën kohë përshtatet me kontekstin përreth në harmoni me villat fqinje tradicionale. Për shkak të terrenit të pjerrët, vëllimet janë të dizajnuara me nivele të ndara, në mënyrë që të dy apartamentet në katin përdhes të mund të futen drejt në kopsht. Niveli i ndarë gjithashtu lejon lartësi shtesë për apartamentet e sipërme të cilat ofrojnë hapësira bujare.

Kulmi i ngritur ka një formë asimetrike që punon mirë në nivelin e ndarjes dhe lejon lartësi shtesë. Prandaj mundësia për të krijuar një dysheme shtesë në lartësi brenda rregulloreve të lartësisë së ndërtesës. Parkimi i makinave ndodhet në një garazh nëntokësor, për të maksimizuar zonat e gjelbra dhe për të krijuar hapësira më të këndshme në natyrë. Pjesë masive prej druri janë të dukshme në brendësi dhe janë të  integruara me funksione të ndryshme, duke përfshirë vendet e zjarrit, njësitë e kuzhinës dhe ventilimin.