Home » Objekti i BMW-së Munich

Objekti i BMW-së Munich

Aufnahme Datum Oktober 2007

Objekti I BMW-së Mynihut është një pikë referimi e Mynihut që ka shërbyer si selia botërore për BMW automjetin bavarez për më shumë se 40 vjet. Është shpallur ndërtesë historike e mbrojtur në vitin 1999. Rinovimet e gjëra filluan në vitin 2004 dhe u përfunduan në vitin 2006.

Kulla u ndërtua midis 1968 dhe 1972 dhe ishte gati në kohë për Olimpiadën Verore 1972. Përurimi i saj u pasua më 18 maj 1973. Ndërtesa 101 metra ndodhet pranë fshatit olimpik dhe shpesh përmendet si një nga shembujt më të shquar të arkitekturës në Mynih. Fasada e jashtme të kullës duhet të imitojë formën e katër cilindrave në një motor makine, me muzeun që përfaqëson një kokë cilindrike. Të dy ndërtesat janë projektuar nga arkitekti austriak Karl Schwanzer. Kulla kryesore përbëhet nga katër cilindra vertikalë që qëndrojnë pranë dhe anash njëri-tjetrit. Çdo cilindër është i ndarë horizontalisht

Gjatë ndërtimit, katet individuale u montuan në tokë dhe më pas u ngritën. Kulla ka një diametër prej 52.30 metra dhe ka 22 kate të zaptuara, dy prej të cilave janë bodrume dhe 18 janë hapësirë ​​zyre.

Gjatë Olimpiadës Verore të vitit 1972, marka e BMW u hoq nga ndërtesat për të parandaluar vendosjen e produktit. Emërtimi u hoq përsëri për paraqitjen e karikatorit të ndërtesës në filmin “Rollerball” të vitit 1975, i zëvendësuar nga qarqe të mëdha portokalli, që do të thotë të qëndrojë për Korporatën Energjetike të Energjisë në të ardhmen. Ndërtesa gjithashtu bëri një paraqitje në filmin horror Suspiria 1977.