Home » Cilat vende paguajnë pagat më të larta për arkitektët?

Cilat vende paguajnë pagat më të larta për arkitektët?

Ndërsa shuma e informacionit në lidhje me pagat e arkitektëve në vende dhe qytete të veçanta është e bollshme, ka shumë mospërputhje në mes të burimeve të ndryshme kur bëhet fjalë për krahasimet e vendeve në vend. Duke pasur një pasqyrë globale të pagave të arkitektëve është gjithashtu e ndërlikuar për t’u marrë për shkak të shumë variablave që shkojnë në ekuacion. Ju duhet të merrni në konsideratë pozicionin, përvojën, madhësinë e firmës, vendndodhjen, për të mos përmendur lidhjen midis fitimeve dhe kostove të jetesës dhe taksave të ndryshme, sigurimeve dhe dallimeve ligjore midis vendeve të ndryshme.

Ekzistojnë një sërë organizatash dhe revista që publikojnë sondazhe pagash për arkitektët. Një infografik i publikuar nga Metalocus tregon se këto shtatë shtete japin rendimentin më të lartë (paga mesatare mujore): Irlanda (4,651 $), Katari (4,665 $), Kanada (4,745 $), Australi (4,750 $), Shtetet e Bashkuara (5,918 $), Mbretëria e Bashkuar $ 6.146), dhe Zvicër ($ 7.374).

Të gjitha kategoritë kryesore të pozicioneve arkitekturore u rritën me kompensim, të cilat ishin relativisht të njëjta në nivel të përvojave. Praktikantët kanë parë fitimet më pak kompensuese në katër vitet e fundit, për shkak të një teprice të të diplomuarve të rinj që hyjnë në terren dhe konkurrojnë për një numër të kufizuar të vendeve të punës. Sipas skemës, arkitektët e licencuar fitojnë mes kompensimit mesatar prej $ 64,200 dhe $ 91,300 sipas rajonit (SHBA), në varësi të përvojës.

Rrjeti i Arkitektëve të Peizazhit (LAN) botoi gjetjet e veta në vendet më të mira për arkitektët e peizazhit. Nëntë vendet e tyre më të mira për të fituar një pagë të arkitekturës së peizazhit të lartë janë Kanadë (pagat mesatare prej $ 80,000 deri në $ 100,000 CAD), Shtetet e Bashkuara (77,000 USD), Australi (midis 41,943 $ dhe 84,447 USD), Emiratet e Bashkuara Arabe (AED 216,000 264,000), Singapori (78,000 dollarë), Zvicra (61,148 franga në vit), Britania e Madhe (£ 30,000 deri në 40,000), Gjermania (32,348 euro në vit) dhe Kina (nga 108,000 ¥ në 324,000 ¥).

Studimi i vitit 2017 i Grave në Arkitekturë, botuar çdo vit nga The Architectural Review, zbulon se 30% e grave dhe pothuajse e njëjta përqindje e burrave nuk do të rekomandonin një karrierë në arkitekturë. Ky qëndrim ndryshon me moshën – ato në 20 vjeç dhe mbi 50 vjeç kanë më shumë gjasa të “inkurajojnë një të ri për të ndjekur një karrierë në arkitekturë”. Anketa e këtij viti me 77 pyetje online, e plotësuar nga 1,277 gra dhe 340 burra, ofron njohuri në lidhje me përvojat në punë dhe përgjegjësitë jashtë punës nga arkitektët në mbarë botën.

Rreth 70% e të anketuarve janë të vendosur në Britani të Madhe, 12% në Amerikën e Veriut, 8% në Evropë, 3% nga Australia dhe Zelanda e Re dhe 3% nga Lindja e Mesme dhe Azia. Tre të katërtat e të anketuarve janë në 20 dhe 30 të tyre, shumica e të cilëve punojnë si arkitektë ose asistentë arkitekturorë. Në përgjithësi, 63% e atyre që plotësojnë studimin janë arkitektë plotësisht të kualifikuar.

Në studimin e vitit të kaluar, 40% e grave në mbarë botën mendojnë se do të paguhen më shumë nëse ishin meshkuj, me pothuajse një të tretën e pasigurtë. Ndërsa anketa nuk përfshin mjaft të anketuar meshkuj për të siguruar të dhënat ideale, ajo siguron disa hyrje në tregje të tilla si SHBA dhe Kanada, si dhe Britania e Madhe, duke sugjeruar që boshllëkun e pagave ndryshon në mënyrë të konsiderueshme sipas vjetërsisë. Në nivel të lartë të dhënat tregojnë mospërputhje të mëdha midis pagave, me burra në Mbretërinë e Bashkuar në drejtorin, partnerin ose nivelin kryesor duke fituar një premium 31% prej £ 19,500.