Home » Imazhet e para të asaj që është vendosur të bëhet kopshti më i madh botanik në botën e zbuluar

Imazhet e para të asaj që është vendosur të bëhet kopshti më i madh botanik në botën e zbuluar

I guximshëm, inovativ dhe i vendosur për t’u bërë kopshti më i madh botanik në botë, imazhet e oazës së ardhshëm të mbushur me dritë në shkretëtirë janë zbuluar. Një bashkëpunim midis Arup, Grimshaw dhe Haley Sharpe Design jep arkitekturën, inxhinierinë, peizazhin dhe dizajnin interpretues në një skemë prej mbi 420 hektarësh për Kopshtin Botanik Oman

Kopshtet, me udhëzime të ofruara nga Madhëria e Tij Sulltani Qaboos bin Said Al Said do të festojnë diversitetin botanik të vendit në ultësirat e maleve Al-Hajar. Këtu, një shtrat i detit i lashtë është ende i dukshëm pasi ajo është ngritur në 100m mbi nivelin e detit nga aktiviteti tektonik.

Skema përdor peizazhin e larmishëm në avantazhin e tij, duke punuar në tokën undulëzuese dhe kreshtat natyrore dhe luginat për të gjeneruar shëtitje dhe informuar elementët e ndërtimit. Në qendër të vendit, tetë habitate të përcaktuara pasqyrojnë habitatet e vendit, duke shfaqur një gamë të florës së rrezikuar, vendase dhe endemike. Dy habitatet e ndjeshme janë të mbyllura nga biome të mëdha – struktura qelqi të shëndritshme  në mënyrë të përsosur në rrafshinat dhe kodrinat e shkretëtirës.

Biomi verior  rikrijon mjediset e ndryshme të Maleve Veriore, ndërsa Biomet Jugore do të strehojnë vendbanime të rajonit Dhofar, duke përfshirë një mjedis të gjelbërt “Khareef”.

Habitatet do të mbështeten nga një qendër vizitorësh dhe objekte arsimore dhe kërkimore dhe të lidhura me një teleferik. Format organike të biomasave u nxitën nga kushtet atmosferike të vendit, duke punuar me topografinë dhe duke përdorur orientimin e diellit dhe modelet e motit për të optimizuar ndriçimin natyror dhe ftohjen dhe ujitjen më efikase të bimëve. I gjithë uji për vendin është me burim të qëndrueshëm pa harxhim, duke kontribuar në planin e skemës për arritjen e standardit të qëndrueshëm global – LEED Platinum.