Home » Kjo bibliotekë rruge në Bullgari inkurajon njerëzit të lexojnë

Kjo bibliotekë rruge në Bullgari inkurajon njerëzit të lexojnë

“Rapana” është biblioteka e parë e rrugëve në Varna, Bullgari, e krijuar nga një ekip i arkitektëve dhe dizajnerëve të rinj.

Në ditët e sotme jetët e të rinjve janë pothuajse tërësisht të bazuara në epokën digjitale dhe kjo zvogëlon popullaritetin e librave midis këtij brezi. Një ekip arkitektësh dhe dizajnerësh (Yuzdzhan Turgaev, Boyan Simeonov, Ibrim Asanov dhe Marija Aleksieva) vendosën të bëjnë atë që munden për ta zgjidhur këtë çështje pjesërisht duke ndërtuar një bibliotekë rruge.

Varna është një qytet i vendosur në bregdet dhe shpesh quhet “kryeqyteti detar i Bullgarisë”. Kjo është arsyeja kryesore pse forma e konceptit të përzgjedhur të bibliotekës ngjan me predhën e një kërmilli të detit. Dizajni u frymëzua nga natyra dhe nga format e saj organike. Instalimi merr në konsideratë aspektet më të rëndësishme të identitetit të qytetit – detin dhe vlerën e saj për qytetarët e Varnës. Ndërtimi abstrakt shkëputet nga një pikë e vetme fokale dhe zhvillohet në një gjysmë rrethi duke krijuar një hapësirë ​​publike dhe rafte për vendosjen e librave në të njëjtën kohë.

“Rapana” është projektuar duke përdorur mjete parametrike të projektimit Rhinoceros 3D dhe Grasshopper, të cilat u japin arkitektëve mundësinë për të provuar forma dhe ndryshime të ndryshme. Duke përdorur softuerin, ekipi testoi mbi 20 variacione, duke ndryshuar numrin e pjesëve vertikale dhe horizontale të drurit dhe gjerësinë dhe lartësinë e tyre. Kemi përfunduar me dizajnin përfundimtar, duke përshtatur buxhetin dhe konceptin e hapur të bibliotekës, duke siguruar qasje të lehtë për lexuesit, hapësira për tu ulur, plus një skenë të vogël për artistët e rrugës. Duke përdorur mjetet Rhinoceros 3D, ndertimi u nda në copa, të cilat janë prodhuar duke përdorur një makinë CNC nga 250 x 125 cm. fletë druri. Biblioteka e rrugës është ndërtuar duke përdorur 240 copa druri dhe kapaciteti i plotë i bibliotekës është 1500 libra.