Home » 10 Muzetë më të Bukura në Botë (FOTO)

10 Muzetë më të Bukura në Botë (FOTO)

Konkurrenca e nxehtë midis artit dhe arkitekturës është e qartë kur flasim për muzetë. Muzetë e mëdha nuk vizitohen vetëm për përmbajtjen e çmuar që ata mbajnë, por edhe për shkak të estetikës së dizajnit të tyre që apelojnë tek publiku. Projektimi i një muzeu është një nder i madh për arkitektët, pasi u mundëson atyre të ndërtojnë emrat e tyre në kujtimet e brezave të ardhshëm.
Në nderime për këto ndërtesa të mëdha dhe vlerën që ato paraqesin, ju paraqesim një përzgjedhje të disa prej muzeve më të mahnitshme – të përhapura anembanë globit.

1. Muzeu i Artit Bashkëkohor Niteroi (Oscar Niemeyer, Niteroi, Brazil, 1996)
Muzeu ishte rezultat i një bashkëpunimi midis arkitektit brazilian të shquar Oscar Niemeyer dhe inxhinierit strukturor Bruno Contarini. Vendi i artit, i cili banon në periferi të Rio de Janiero, ka një dizajn futuristik që i ngjan një anije kozmike të huaj. Dizajni përfaqëson simpatinë e Niemeyer për format e valëzuara. Ai dëshironte që muzeu të dukej sikur një lule bënte rrugën e saj nëpër tokat shkëmbore. Muzeu është i rrethuar natyrshëm nga një pishinë reflektuese dhe hyrja është shumë e dallueshme me devijimin e saj të kuq.

2. Muzeu i Luvrit (Paris, Francë, 1793)
Muzeu i lashtë ofron tre turne me 360 shkallë për të vizituar disa ekspozita si krahët egjiptianë. Luvri përmban 380,000 pjesë të vlefshme të trashëgimisë njerëzore, si dhe tregon 35,000 copë arti. Objektet në ekran ndryshojnë nga piktura, gjetjet arkeologjike, reliket dhe skulpturat. Është muzeu më i vizituar në të gjithë globin, pasi merr 15,000 vizitorë në ditë.

3. Muzeu Soumaya (Fernando Romero, Mexico City, Meksikë, 1994)
I financuar nga Carlos Slim, muzeu me 6 kate ka lloje të ndryshme të artit nga Evropa dhe Meksika dhe ndërtimi i saj kushton 47 milionë euro. Dizajni avangarde përmban një strukturë me shkëlqim që sjell në mendje skulpturat e Auguste Rodinit. E jashtme përbëhet nga 16,000 panele poligonale të aluminit të cilat janë përgjegjëse për efektin e ndezjes.

4. Muzeu Guggenheim Bilbao (Frank Gehry, Vend Baske, Spanjë, 1997)
Muzeu Guggenheim Bilbao mbikëqyr lumin Nervión, dhe u krijua nga xhami, gur gëlqeror dhe Titanium. Dizajni i saj i zbukuruar ngjan me një tufë lulesh që rriten nga lumi. Efekti që muzeu kishte për zhvillimin e zonës së tij përreth ishte masiv. Qyteti industrial i Bilbaos në përgjithësi dëshmonte atë që njihet si “Efekti Bilbao”, term i përdorur tani për të përshkruar ndikimin e komisionimit të një “starchitect” për të hartuar një strukturë kulturore të klasit botëror për ringjalljen e gjendjes ekonomike të një qyteti.

5. Muzeu Hanoi (arkitekt PMP, Hanoi, Vietnam, 2010)
Muzeu është një piramidë me kokë poshtë që tregon trashëgiminë e Hanoi gjatë 1000 viteve të fundit. Ndërtesa ka një atrium nga i cili mund të futen të gjitha katet e ekspozitës. Dizajni gjithashtu ofron hije në katet e poshtme dhe shton përdorimin efikas të energjisë.

6. Muzeu hebre në Berlin (Daniel Libeskind, Berlin, Gjermani, 2001)
Muzeu gjendet në Lindenstrasse në Berlin, dhe përfshin një ndërtesë të vjetër në stilin barok, përveç një aneksi të ri, të hartuar nga Daniel Libeskind. Plani i ndërtesës së re merr formën e një zigzag, me kënde të mprehta, shtigje të errëta dhe të ngushta, mure të brendshme të betonit të zhveshur, si dhe një fasadë titan-zink me hapje minimale. Muzeu synon të dokumentojë historinë e çifutëve të Gjermanisë dhe të përkujtojë Holokaustin.

7. Muzeu i Artit Islamik në Katar (I.M.Pei, Doha, Katar, 2008)
Muzeu, i cili mbikëqyr Gjirin Arabik, përbëhet nga një ndërtesë 5-katësh e lidhur me një qendër edukimi nga një oborr i madh. Dizajni I.M.Pei u frymëzua nga arkitektura islame, veçanërisht xhamia e Ibn Tulunit në Kajro, Egjipt. Atrium ka një kube të lartë brenda kullës kryesore përveç një oculus që transmeton dritën e diellit. Në anën veriore të muzeut ka një dritare prej 45 metrash e cila ofron pamje të mrekullueshme të gjirit. Karakteristikat këndore të ndërtesës shkojnë në përputhje me copat e artit islamik që tregon muzeu.

Museum of Islamic Art Doha

8. Muzeu i Artit në Denver (Studio Libeskind, Denver, Kolorado, SHBA, 2006)
Muzeu i Arteve në Denver kishte një shtojcë të hartuar nga Studio Libeskind si një shtrirje në ndërtesën kryesore 45 vjeçare të dizajnuar nga modernisti italian Gio Ponti. Shtojca ishte e nevojshme për të vazhduar me zhvillimin e Denverit. Ndërtesa e re tani përmban koleksione të Artit Bashkëkohor dhe Modern. Për më tepër, ajo strehon koleksionet e Artit Oqeanik dhe Afrikan. Arkitektët punuan krah për krah me kreun e muzeut, kuratorët, Bordi i Besimit dhe kontraktori. Muzeu tani është një nga ndërtesat më ikonike në Denver që tërheqin mijëra njerëz çdo vit.

9. Fondacioni Louis Vuitton (Frank Gehry, Paris, Francë, 2014)
Vendi i artit prej 143 milionë dollarësh gjendet në Bois de Boulogne, në perëndim të Parisit. Nuk është vetëm një muze por edhe një qendër kulturore e dizajnuar për të inkurajuar artin bashkëkohor. Ajo përbëhet nga dy kate që përfshijnë 11 ekspozita. Dizajni i ngjashëm me këtë imazh duhej të shfaqej sikur po lundronte kundër gravitetit dhe “të provokonte prishje vizuale që reinterpretojnë perspektivat.” Muzeu respekton Grand Palais me karakteristikat e tij të mëdha me xham.

10. Louvre-Abu Dhabi (Jean Nouvel, Abu Dhabi, Emiratet e Bashkuara Arabe)
Dega e Lindjes së Mesme e Luvrit kishte disa pengesa ndërtimi për shkak të krizës financiare globale, por ajo është hapur kohët e fundit. Dizajni i saj i zbukuruar, nga fituesi i çmimit Pritzker Jean Nouvel, përmban një fasadë të bardhë me pamje ujërat blu të Gjirit Arabik. Ajo u frymëzua nga Al Ain, i cili është një oazë emirate, përveç arkitekturës islame dhe arabe.

Muzeu prej 650 milionë dollarë pritet të shfaqë 300 copa arti nga 13 institucione të rëndësishme në Francë, duke përfshirë Louvre, Centre Pompidou në Paris dhe Musee d’Orsay. “La Belle Ferroniere” për Leonardo da Vinçi, “Saint-Lazare” për Claude Monet dhe “Still Life with Magnolia” për Henri Matisse, janë disa shembuj të veprave kyçe që do të shfaqet muzeu.