Home » Ura San Shan për Olimpiadën Dimërore 2022 në Pekin

Ura San Shan për Olimpiadën Dimërore 2022 në Pekin

Ura e San Shan shtrihet përgjatë lumit Gui dhe do të jetë pjesë përbërëse e programit të infrastrukturës për Lojrat Olimpike Dimërore 2022 në Pekin dhe lidh qendrën e qytetit me Zhangjiakou. Përkthimi në shqipë i “San Shan (三 ⼭ 山 ⼭ 山)” është 3 Malet dhe përshkruan formën e urës të parë nga ana e saj me 3 harqe që lidhen me sfondin e saj kodrinor. Vendndodhja e Urës është një portë midis densitetit të qytetit dhe luginave të lumenjve në veri të Pekinit.

Zona rreth urës po rritet me shpejtësi në popullaritet me banorët dhe turistët si një zonë rekreative. Aty, ura formon një skulpturë të ftuar në një peizazh më malor në rrugën drejt Zhangjiakou, ku mbahen të gjitha garat kryesore në Olimpiadën e Pekinit. Në afërsi të Ura San Shan është një zonë e caktuar për Ekspozitën Hortikulturore të Pekinit 2019. Zhvillime të mëdha nga arkitektë ndërkombëtarë do ta kthejnë këtë rajon në një qendër ekspozitë, e cila më pas do të shndërrohet në një distrikt rekreativ për qytetarët. Duke lidhur të gjitha këto vende të rëndësishme, ura formon një lidhje thelbësore publike për një Masterplan të Zgjerimit të Pekinit më të gjerë dhe do të integrojë formalisht territoret e reja në strukturën urbane të Beijings.

Mendime formale
Frymëzimi formal për Urën e San Shanit është një bashkim i rrethimit të tij të valëzuar dhe kuptimi i simbolit olimpik, i cili përbëhet nga pesë unaza të ndërprera me përmasa të barabarta. Një unitet i pesë kontinenteve përfaqësohet brenda unazave. Struktura kryesore e urës është konceptuar si një seri unazash, të cilat lidhen në pikat e tyre më të larta dhe më të ulëta. Unazat veprojnë si element kryesor strukturor dhe pezullojnë kuvertën e urës me kabllo çeliku në mes tyre. ‘Futja e unazave’ në rrugën drejt garave olimpike, duhet të shihet si një ikonë kontekstuale për Lojërat.

Nga ana e saj, ura shihet si një sekuencë e maleve dhe luginave dhe është në një dialog të harmonishëm me kodrat fqinje të saj të gjelbëruara, duke shpërfillur strukturën e njeriut me mjedisin natyror. E parë nga maja, ura lidh dy brigjet e lumit Gui nëpërmjet një spirale të dyfishtë të lidhur me ADN-në. Vizitorët e Lojrave Olimpike, të cilët po i afrohen lumit, prezantohen me një ikonë të shumëfishtë që ndryshon pamjen e saj bazuar në perspektivën e tyre drejt urës.

Mendime strukturore

Struktura e Ura e San Shan lidh brigjet e lumit Gui përmes një kupe 452 metra të gjatë të urës dhe është e ndarë në tre grupe të strukturave çeliku me hark të ndërlidhur me një hapësirë maksimale prej 95 metrash. Sekuenca e harqeve formon një spirale të dyfishtë të paracaktuar, i cili kryqëzon dhe mbështet njëri tjetrin në pjesën e poshtme dhe të sipërme. Spiralet janë projektuar për të qenë sa më i hollë që është e mundur dhe i pozicionuar për të ofruar performancën më të mirë strukturore. Kuadri i urës është i pezulluar nga struktura me kabllo çeliku me rezistencë të lartë, që lidhet me harqe në një mënyrë të thurur në kryq. Ngjashëm me një strukturë të një rollercoaster, forma e harkut hapësinor është ndërtuar nga mbështjellë me tuba çeliku inox dhe i fortë në rezistencën anësore nëpërmjet lidhjeve të saj.

Çdo anëtar i harkut është i përbërë nga pesë tuba çeliku që janë të lidhur me targa dhe mbajnë ngarkesat në platformat e saj solide. Megjithëse çdo anëtar i harkut është i shtrembëruar, ajo stabilizohet nga tensioni para-teli i kabllit nga shtrëngimi nën ngarkesa kompresive. Ngurtësia gjatësore e urës rritet në masë të madhe nga natyra ndërlidhëse e kabllove për t’i rezistuar ngarkesës dinamike të automjeteve. Sipërfaqja e valëzuar e formuar nga kabllot përcakton dhe bashkëngjit hapësirën e brendshme të urës. Bazuar në strukturën e tij spirale të dyfishtë, ura përdor 5 herë më pak çelës se një urë konvencionale.


Ura e Kopshtit në Pekin

Korsitë e transportit dhe korsi për këmbësorë ndahen nga një shirit natyror i mbrojtjeve dhe pemëve, të cilat lidhin 2 brigjet e gjelbra mbi hapësirën e urës. Kjo e rrit urën si një “hapësirë publike” dhe i ndan vizitorët nga trafiku. Ura e San Shan është rezultat i një përpjekjeje të kombinuar mes Penda si arkitekt dhe inxhinierë për të përmirësuar një dizajn i cili bazohet në një lidhje të parimeve formale dhe risive strukturore. Përmes kësaj përpjekjeje të përbashkët është e mundur të hartohet një formë strukturore unike, e cila mund të bëhet simbol për një frymë joshëse të Lojrave Olimpike dhe më gjerë, mund të nxisë identitetin e Pekinit për të qenë qyteti i lidhur globalisht.

Info të projektit:
Arkitekt: Penda
Konsulent Strukturor: ARUP
Viti i Projektit: 2022