Home » Artisti përdori 100,000 libra të ndaluar për të ndërtuar një Partenon të plotë në vendin historik nazist të djegies së librit

Artisti përdori 100,000 libra të ndaluar për të ndërtuar një Partenon të plotë në vendin historik nazist të djegies së librit

Artisti argjentinas Marta Minujín, 74 vjeç, ka krijuar një kopje monumentale të Parthenonit grek nga 100.000 kopje të librave të ndaluar. Sipas artistit, ai simbolizon rezistencën ndaj represionit politik.

Partenoni i Librave në Kassel, Gjermani është pjesë e festivalit të artit Documenta 14. Me ndihmën e studentëve nga Universiteti Kassel, Minujín identifikoi mbi 170 tituj që u ndaluan ose u ndaluan në vende të ndryshme anembanë botës dhe ndërtoi kopjen e plotë të tempullit ikonik nga ato libra, fletë plastike dhe çeliku.

Por ndoshta ajo që është libri më kontradiktor i Gjermanisë – “Mein Kampf” i Adolf Hitlerit – nuk do të figurojë në Partenon. Dhe për një arsye të mirë: nazistët ishin censura të famshme të librave. Në fakt, puna e Minujinit qëndron në një vend historik ku nazistët i dogjën rreth 2000 libra në vitin 1933, si pjesë e një fushate shumë të gjerë censurimi. “Ku i djegin librat, në fund ata gjithashtu djegin njerëz,” tha Heinrich Heine në shekullin e 19-të.