Home » 20 Shembuj të dizajnit urban që na duhet të kemi në çdo qytet

20 Shembuj të dizajnit urban që na duhet të kemi në çdo qytet

9. Stacionet Smart Wi-Fi

Popullsia e botës po bëhet gjithnjë e më urbane dhe 68% e njerëzve pritet të jetojnë në qytete deri në vitin 2050, sipas OKB-së.

Nuk është çudi që po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme për dizajnin urban të jetë inovativ dhe i përshtatshëm. Ambienti që na rrethon në rrugë çdo ditë ka aftësinë të ndikojë në disponimin tonë, në sjelljen tonë, madje edhe në mënyrën tonë të të menduarit. Shtepia ka mbledhur idetë e dizajnit urban që janë aq të reja çdo qytet duhet të miratojë ato. Bëhuni gati të habiteni, pasi shumë prej tyre janë plotësisht përpara kohës së tyre!

1. Një biçikletë me ngjyra të ndezura

1-Një biçikletë me ngjyra të ndezura

Kjo rrugë biçikletë, e vendosur në Poloni, është një zgjidhje e shkëlqyeshme për ata që duan të kalojnë një mbrëmje. Është bërë me materiale të lehta që shkëlqejnë në errësirë. Shkëlqimi i saj e bën atë shumë më të sigurt se një rrugë e rregullt biçikletë dhe definitivisht më zbavitëse!

2. Kofet e pazakonta të luleve !

Një projektuesi lulesh nga Nju Jorku, Lewis Miller, ka një aftësi për të përfshirë lule në mjedise të papritura.

3. Një park i bërë nga materiale të ricikluara

View this post on Instagram

Kentsel yaşam her geçen gün nerede olmak zorunda olduğumuz ve nerede olmak istediğimiz arasında bir pazarlığa dönüşürken “Neye sahibiz?” ve “Ne kadarına ihtiyacımız yok?” gibi sorular öne çıkıyor. Urban Bloom projesini gerçekleştiren Aim Architecture ve Urban Matters, şehirlerin gittikçe kalabalıklaştığı dünyada, kendi değeri ve şartları içinde kullanıcılarına mutluluk veren mekanlar yaratmanın yollarını arıyor. (fotoğraf: Urban Matters by MINI, CreatAR Images) #urbanbloom #urbanmatters #aimarchitecture #china #shanghai #urbandesign #urbanspace #urban #publicspace #landscape #architecture #archilovers #arkitektur #arquitectura #design #designlovers #explore #exploretocreate #kamusalalan #kentseldönüşümuzmanı #kent #şehir #peyzaj #tasarim

A post shared by XXI Magazine (@xxi_magazine) on

Ky park i vogël i vendosur në Shangai quhet “Bloom Urban”. Kjo hapësirë ​​është një ëndërr për dashamirësit e natyrës, pasi ajo është e ndërtuar tërësisht nga materialet e ricikluara. Trashja mund të jetë me të vërtetë e bukur nëse përdorim imagjinatën tonë, apo jo?

4. Mobilje urbane me shumë qëllime

4-Mobilje urbane me shumë qëllime

Ky është një projekt i hartuar nga disenjatorët spanjollë. Është një serë, një stol dhe një zyrë pune të gjitha në një vend . Vetëm imagjinoni një vend kompakt në qendër të një qyteti, ku njerëzit mund të punojnë, të gëzojnë një oazë të gjelbër dhe madje të ngarkojnë telefonat e tyre celularë me energji të rinovueshme.

5. Dhomat sociale të modifikuara

Një dizajner danez, Jeppe Hein, ka reinventuar grupe publike që i kthen ato në vepra arti. Kur e shihni së pari, nuk mund të kuptoni menjëherë se është një stol i vërtetë. Sidoqoftë, qëllimi i artistit është që vizitorët të bëhen të vetëdijshëm për aktin e uljes, vendosjes ose mbështetjes në grupe.

6. Labirintet e pasqyruar

6. Labirintet e pasqyruar

Ky është një instalim nga i njëjti dizajner, Jeppe Hein. Ka për qëllim të ndihmojë një vizitor të bashkëveprojë më shumë me mjedisin rrethues. Një qytet, një park dhe njerëz të gjithë takohen në pasqyra.

7. Një kube prodhuese ushqimore

View this post on Instagram

Ikea's future design lab have created the Algae Dome, a 13-foot "food-producing architecture pavilion" for growing microalgae. The Algae Dome has over 1,000 feet of coiled tubing for the microalgae. It can grow nearly 119 gallons of microalgae in just under three days. Microalgae can easily replace soybean, and can be used to feed livestock, hopefully reducing deforestation. ☆ . . #eco #tech #stuff #green #environment #energyefficient #energysaving #sustainableliving #ecohome #climatechange #sustainability #ecofriendlyproducts #algaedome #ecoconscious #alternativeenergy #algae #ecoarchitecture #sustainable #savetheplanet #gadget #greenenergy #renewable #greentech #technology #innovation #hydroelectric #cleanenergy #zeroemission #savewater #gogreen

A post shared by eco tech stuff (@ecotechstuff) on

E ardhmja e dizajnit urban është gjithçka për qëndrueshmërinë. Për shembull, kjo kupë përmban një bioreaktor që mund të prodhojë një sasi të madhe të mikroalgave që përmbajnë vitamina, minerale dhe aminoacide. Duket sikur ky mund të jetë hapi i parë në zgjidhjen e problemeve më të mëdha në botë.

8. Vetë-pastrimi i rrugëve

8. Vetë-pastrimi i rrugëve

Është e njohur se Koreja e Jugut është një nga vendet kryesore të botës në inovacion. Megjithatë, kjo është diçka që mund të habisë shumë prej nesh: spërkatësit e ujit të inkorporuar në rrugë. Ata jo vetëm që pastrojnë sipërfaqen e rrugëve, por edhe rregullojnë temperaturën e tyre me qëllim që të mos lejohen nga plasaritjet.

9. Stacionet Smart Wi-Fi

9. Stacionet Smart Wi-Fi

Kjo është një nga stacionet e shumta Wi-Fi në Paris ku vizitorët mund të ngarkojnë pajisjet e tyre, të punojnë në një kompjuter portativ ose të kërkojnë disa informacione në një ekran të madh. Ka edhe një lulëzim të bukur në pjesën e sipërme të strukturës.

10. Një rrokaqiell me ujëvarë
10. Një rrokaqiell me ujëvarë

10. Një rrokaqiell me ujëvarë

10. Një rrokaqiell me ujëvarë

Ndërsa gjithnjë e më shumë rrokaqiej shfaqen në qiejt e qyteteve të ndryshme rreth globit, është duke u bër e vështirë për arkitektët për të dalë me diçka unike dhe kjo ndërtesë qëndron mjaft mirë. Është një rrokaqiell dhe një ujëvarë në një.

11. Dritat e trafikut kreativ

11. Dritat e trafikut kreativ

Çfarë mendoni kur prisni të kaloni rrugën? Ndoshta për dashurinë? Këto drita të trafikut patjetër na kujtojnë për atë që me të vërtetë ka rëndësi në jetë.

12. Një shesh lojrash zërit

Kjo është një shesh lojrash që do të admirohet nga shumë muzikantë të rinj. Është një hapësirë ​​interaktive e zërit që lejon vizitorët e saj të luajnë me tinguj. Vëllimi dhe lloji i zërit varet nga vendi ku qëndroni.

13. Skulptura të jashtëzakonshme

13. Skulptura të jashtëzakonshme

A nuk është cool të shohësh një objekt të përditshëm në një mjedis krejtësisht të pazakontë? Ashtu si këto pllaka domino të mëdha.Kjo sigurisht i bën njerëzit të ndalen për një sekondë dhe mos harroni se jeta është një lojë e madhe.

14. Një bibliotekë rruge

14. Një bibliotekë rruge

Njerëzit në ditët e sotme kalojnë gjithnjë e më shumë kohë duke parë video në vend të leximit të librave. Por bibliotekat rruge, si kjo, kanë për qëllim t’i inkurajojnë njerëzit që t’i kushtojnë pak kohë një libri të mirë. Është diçka që çdo qytet duhet ta miratojë, apo jo?

15. Një labirint i mbeturinave me ngjyra të ndezura

Ky labirint u shfaq në Buenos Aires dhe u krijua me mbi 15,000 shishe plastike. Është një mënyrë e re për të krijuar një objekt zbavitës në hapësirën publike dhe njëkohësisht të tërheqë vëmendjen tek problemi më i rëndësishëm i botës – një sasi e mbeturinave të krijuara nga njerëzit çdo ditë.

16. Burime spektakolare

Shatërvani i Vorbullit ndodhet në Mbretërinë e Bashkuar. Ndërsa e shikoni atë, ju mund të hipnotizoheni nga rrjedha e ujërave të saj, pasi ky burim mahnitës dhe mbresëlënës duket se ngrihet nga toka.

17. Dritaret u shndërruan në ballkone

Një dizajner argjentinas vendosi që ndërtesat moderne duhet t’i lejojnë njerëzit të shohin më shumë nga qielli. Këto dritare mund të transformohen në mini-ballkone, ku një person mund të shtrihet dhe të shijojë një natë të ndritshme ose një ditë me diell dhe pa re.

18. Koshat mahnitëse të plehrave

Si i tregoni njerëzve se mbeturinat duhet të futen në një kosh plehrash, jo të hedhura në rrugë? Ndoshta ndërtoni ato në formën e plehrave. Do të donim të shihnim kanaçe më të freskëta plehrash si këto.

19. Një shtëpi pemësh urbane

19. Një shtëpi pemësh urbane-1 19. Një shtëpi pemësh urbane 19. Një shtëpi pemësh urbane-1 19. Një shtëpi pemësh urbane-1

Kjo ndërtesë përfshin 150 pemë të ndryshme, duke e bërë atë një pemë gjigante në një qytet të zënë. Banorët e saj mund të gëzojnë lëvizjen urbane dhe qetësinë e natyrës. Ndoshta ata ndjehen sikur zgjohen në mes të një pylli me zogjtë që qajnë dhe pastrojnë ajrin.

20. Kolona të shtypura 3-D të bëra nga materiali i ricikluar

20. Kolona të shtypura 3-D të bëra nga materiali i ricikluar

20. Kolona të shtypura 3-D të bëra nga materiali i ricikluar 20. Kolona të shtypura 3-D të bëra nga materiali i ricikluar 20. Kolona të shtypura 3-D të bëra nga materiali i ricikluar

Njerëzit gjenerojnë sasi të mëdha të mbeturinave çdo ditë! Po në qoftë se ne mund ta kthejmë atë në objekte më të dobishme si, për shembull, stola? Iniciativa Print Your City kombinon riciklimin dhe shtypjen 3-D. Në këtë mënyrë hapësirat urbane mund të bëhen më inovative dhe eko-miqësore.

Cila nga këto dizajne urbane do të dëshironit të shihnit në qytetin tuaj? A keni dëgjuar për ndonjë iniciativë inovative të dizajnit? Ndani mendimin tuaj në komente