Home » Kjo kështjellë e bukur e projektuar në formë ylli ishte sistemi mbrojtës më madhor në fund të viteve 1500

Kjo kështjellë e bukur e projektuar në formë ylli ishte sistemi mbrojtës më madhor në fund të viteve 1500

Fortbourtange-fortesaebourtange

Kështjella e yjeve, kështjella e pesë anëve të dizajnuara për t’u dhënë rojeve një pamje panoramike të çdo sulmuesi të mundshëm, filluan në Itali në shekullin e 15-të. Sigurimi i strukturës optimale për mbrojtje nga kërcënimet, kështjellat yllore u përdorën për luftë italiane për vite dhe përfundimisht u shpërndanë në rajonin e Holandës në Groningen, ku u ndërtua Kështjella e Bourtange në 1593.

Fortbourtange-fortesaebourtange

Kështjella e yjeve ishte një sistem mbrojtës në të gjithë vendin dhe forca e përkryer për Fort Bourtange. Kështjella mbetet e përkryer e ruajtur, me kisha historike, rrugë me kalldrëm, mullinjtë e erës prej druri, ura të mrekullueshme, dhe baraka të vjetra ushtarake të shpërndara në pentagonin 11 hektarë.

Fortbourtange-fortesaebourtange

Ndërtuar fillimisht nga William Silent për të ndihmuar holandezët në Luftën e ‘Tetëdhjetë Vite”, Bourtange ishte rrethuar strategjikisht nga një hendek i kënetës dhe i kompletuar me fortifikime të forta për mbrojtjen kundër spanjollëve. Vite më vonë, kur ushtria gjermane e Princi-Peshkopatës së Munsterit sulmoi në vitin 1672, ushtria u dëmtua nga moçali i pakalueshëm që rrethonte kështjellen.

Fortbourtange-fortesaebourtange

Fort Bourtange ishte një sukses ushtarak për vite, derisa praktikat bujqësore thanë moçalin mbrojtës të kështjellës. Në përgjigje, Bourtange u kthye në një qytet rezidencial jo-ushtarak deri në 1851, ku jeta lulëzoi për gati 100 vjet. Nga vitet 1950 dhe ’60, megjithatë, Bourtange pa një valë të dytë të problemeve pasi rritja e vendeve të punës filloi të ngecë, duke detyruar qeverinë vendore të deklarojë Bourtange një zonë historike të hapur deri në vitin 1960.

Fortbourtange-fortesaebourtange

Ndër tre dhomat historike dhe muzeumet e kështjellës është një sinagogë e shekullit të 19-të që ishte vendi i adhurimit për çifutët e Bourtange para pushtimit të Adolf Hitlerit në rajon.

Fortbourtange-fortesaebourtange

Muzet historike janë të zakonshme; çdo qershor, beteja e Bourtange është rikrijuar në kështjell, Muzeu më i madh në Holandë. Pajisjet e torturës mund të gjenden gjithashtu në të gjithë Bourtange, duke përfshirë edhe kali i drurit, në të cilin një i burgosur do të ulet në majë të shpinës së një kali të krijuar nga njeriu dhe do të ketë pesha të lidhura me këmbët e tyre.

Fortbourtange-fortesaebourtange

Sot, Bourtange është një nga zonat më interesante dhe unike historike të Holandës, një fshat i rrethuar nga hendek ku mund të ecësh fjalë për fjalë në majë të një ylli.