Home » Historiku i ndërtesës më të famshme në Qikago (FOTO)

Historiku i ndërtesës më të famshme në Qikago (FOTO)

Ndertësa Marshall e cila gjendet në rrugën e Macy-s në Cikago, Illinois, u ndërtua në dy faza – në vitet 1901–02 dhe në 1905–06. Që nga viti 2006, ajo është vendndodhja kryesore në Qikago. Ndërtesa është e vendosur në zonën “Loop”, në pjesen qëndrore të biznesit,  dhe ajo merr të gjithë bllokun e qytetit.

Si emri i ndërtesës ashtu edhe emri i dyqaneve në këtë ndërtesë ndryshuan më 9 shtator 2006 si rezultat i shkrirjes së departamenteve të mëparshme të Majit (ish-pronari dhe prindit  te Marshall Field). Kurse me herët ka ndërruar edhe pesë emra të tjere.

Ndërtesa, e cila është dyqani i tretë më i madh në botë, u shpallë si një ndërtesë historike kombëtare dhe u rendit në regjistrin Kombëtar të Vendeve Historike më 2 qershor 1978, e cila e caktoi si nje pikë referimi në Chicikago më 1 nëntor 2005.

Arkitektura e ndërtesës është e njohur për atriumet e saj të shumëfishtë (disa atrium ballkone – “Salla e Madhe”) dhe për ndërtimin në faza gjatë më shumë se dy dekadave.

Ndërtesa është e njohur për dy orët e jaashtme, të cilat peshojnë rreth 7.5 tonë secila, në qoshet e saj veriperëndimore dhe jugperëndimore përgjatë rrugës. Marshall parashikonte orën si një fener për dyqanin e tij, të cilin e shikonte si një vend takimi. Ora ishte instaluar pasi këndi jugperëndimor i dyqanit ishte bërë një vend i njohur takimesh dhe njerëzit filluan të linin shënime për njëri-tjetrin në dritaret e Fushës Marshall. Ora ishte një përpjekje për t’i dhënë fund kësaj praktike.

Ndërtesa ka disa tradita të Krishtlindjeve. Ndërtesa stoliset gjithmonë  me drita te shumta dhe gjësende te veçanta qe e bëjnë ndërtesën që të vizitohet nga një numër i madh i vizitoreve.