Home » Muzeu Tradescantianum, muzeu i pare ne Angli (FOTO)
Uncategorized

Muzeu Tradescantianum, muzeu i pare ne Angli (FOTO)

Tradescantianum Musaeum ishte muzeu i parë i hapur për publikun që u krijua në Angli. E vendosur në Vauxhall, në jug të Londrës, ajo përbënte një koleksion kuriozitetesh të mbledhura nga John Tradescant dhe djali i tij në një ndërtesë të quajtur “Arka” dhe një koleksion botanik në bazat e ndërtesës.

Turret House, shtëpia e familjes, u rrënua në 1881 dhe prona është rindërtuar. Shtëpia qëndronte në vendin e rrugës së tanishme të Tradescant dhe rrugës Walberswick, jashtë rrugës së Lambeth Jugut. Tradescant i ndau ekspozitat në objekte natyrore (natyrale) dhe objekte të bëra nga njeriu (artificialia).

Tregimi i parë i koleksionit, nga Peter Mundy, është nga viti 1634. Pas vdekjes së Tradescant-it dhe gruas së tij, koleksioni kaloi në duart e koleksionistit të pasur Elias Ashmole, i cili në vitin 1691 e dha atë në Universitetin e Oksfordit si bërthamë e Muzeut Ashmolean të themeluar rishtas. Koleksioni Tradescant është kabineti më i hershëm kryesor i kurioziteteve angleze.

Kopshtari John Tradescant udhëtoi në Francë në vendet e ulëta duke mbledhur pemë dhe bimë të çuditshme në emër të punëdhënësit të tij, Lordit të Thesarit Robert Cecil. -Tradescant më vonë iu bashkua stafit të Dukës së Buckingham, pozicioni i Buckingham si Lord Admiral i Anglisë hapi mundësi më të larmishme të mbledhjes dhe shuerjes se kuriozitetit të ti për gjëra te ndryshme.

Tradescant u shkruajti anijeve britanike që tregtonin nëpër botë, duke kërkuar, “Bishat e ujit Maner & Fowels dhe për zogjët Alyve”. Ai veçanërisht kërkoi ekzemplarët më të mëdhenj dhe me te çuditshëm te asaj kohe. -Lidhjet me eksploruesin e Botës së Re John John dhe King Charles I, çuan në dhurimin e objekteve të tjera unike në koleksionin e Tradescant.

Këto përfshijnë mantelin dhe rrobat e”Mbretit të Virxhinias” dhe Henry VIII.