Home » 10 pozicionet e jogës qe duhet praktikuar në shtëpi (FOTO)

10 pozicionet e jogës qe duhet praktikuar në shtëpi (FOTO)

Ju ndoshta keni dëgjuar për përfitimet e praktikës së rregullt të jogës. Me joga, ju do të jeni në gjendje të rregulloni metabolizmin, të forconi trupin, të shtrini muskujt e ngurtë dhe të zgjoni imunitetin. Përveç kësaj, do të harroni për shqetësimet e përditshme dhe do të mësoni të fikni mendjen dhe të pushoni. Sidoqoftë, nëse akoma po mendoni se kur dhe si të filloni të ushtroheni rregullisht, sot unë ju sjell një grup të efektshëm ushtrimesh për çdo ditë. Ju e aktivizoni të gjithë trupin dhe përdorni të gjitha përfitimet e jogës.

Seti i praktikës së jogës nuk do t’ju marrë shumë kohë.  Joga, ofron një seri pozicionesh te quajtura “Asana te jogas”.Gjatë praktikimit të asanave, trupi ndodhet në një gjendje të qetë, efikasiteti dhe frymëmarrja e thellë e cila shoqëron në mënyrë të natyrshme asanat, sjell më shumë oksigjen në qarkullimin e gjakut.

Në fillim niset me frymemarrje, mbajtja e frymës dhe frymënxerrja. Në qoftë se nuk keni komplikime më serioze shëndetësore, duhet të jeni në gjendje t’i bëni të gjitha ushtrimet gradualisht. Qëndroni qetë dhe për një moment dhe merrni frymë me qetësi.

1: Pozicioni i fëmijës

Ulemi të qetë në thembra, i gjithë trupi është i qetë, sytë janë të mbyllur, balli prek tokën. Nëse është e nevojshme, vendosni këmbët paksa larg ose përdorni një bllok nën kokën tuaj për të mbajtur shpinën plotësisht të lirë. Përfitimet e këtij pozicioni: Ky pozicion sjell relaksim në të gjithë trupin. Ndihmon me dhimbjen e kokes dhe migrenes. Kryesisht relakson pjesën e poshtme të shpinës, vitheve, kofshëve dhe këmbëve.Zbut dhimbjet e shpinës dhe qafës. Qetëson trurin dhe ndihmon në uljen e stresit dhe lodhjes .Masazhon organet në zgavrën e barkut.

2: Pozicioni i maceve

Ose shpina e maceve ne lëvizim në pozicionin e një mace, vendosim pëllëmbët nën shpatullat dhe gjunjët nën ijet. Me një frymëmarrje hapim gjoksin, përkulim shpinën dhe shtrihemi. Ne rrumbullakojmë shpinën me nxjerrje te  shpines nga larte. Ne e perserisim kete  disa herë derisa të ndiejmë një relaksim të këndshëm ne të gjithë shpinën. Përfitimet e pozicionit të maceve eshte: shtrihet e tërë shpina dhe qafa në mënyrë shumë efektive. Masazhon butësisht organet e barkut dhe shpinës.

3: Pozicioni i bordit

Ne lëvizim në pozicionin e bordit, ku mbajmë të gjithë trupin fort paralel me tokën. Pëllëmbët janë nën shpatulla, të shtypura fort në tokë. Ne tërheqim në pjesën e poshtme të barkut dhe sigurohuni që legeni të mos kërcejë më lart ose poshtë. Koka është gjithashtu në shtrirje të trupit. Përfitimet e pozicionit të bordit:Pozicioni forcon gjithë trupin. Shumë efektiv veçanërisht për forcimin e muskujve të barkut, muskujt e shpinës dhe duart.

4: Pozicioni Kobra

Nëse është e mundur, pjesën e poshtme të trupit e ulni poshtë ne dysheme kurse pjesën nga kofshat gjoksin dhe kokën  mundohuni ta tërheqni lart nga toka. Nëse jo, atëherë do t’i vendosim gjunjët e kërrusyr në stomakun tonë dhe me një frymë do të tërheqim gjoksin lart. Duhet  të mbajmë barkun e fortë dhe i tërheqim shpatullat mbrapa. Përfitimet e vendndodhjes së kobrës:Pozicioni përmirëson sjelljen. Forcon kurrizin, krahët, kyçet. Ajo hap gjoksin dhe mushkëritë, shpatullat dhe barkun. Stimulon organet e barkut. Ndihmon me depresionin, lodhjen.

5: Pozicioni i qenit

Nga pozicioni i kobrës kalojmë nëpër pozicion te maces te qenit. Ne e zgjasim legenin lart dhe e lidhim veten në kofshë, duke ndërprerë gradualisht këmbët. Ne përpiqemi të vendosim thembra në tokë. Pëllëmbët janë në të gjithë tokën. Pjesa e pasme është shtrirë dhe shpatullat të relaksuara, të hapura. Përfitimet e pozicionit të qenit: Pozicioni zgjon energji në të gjithë trupin, duke shtrirë tërë pjesën e pasme të trupit (shpatullat, krahët, shpinën). Forcon krahët dhe këmbët. Qetëson dhimbje e buta të kokës, lodhjet, pagjumësitë, depresionin. Qetëson mendjen, përmirëson tretjen. Parandalon simptomat e menopauzës dhe osteoporozës. Zbut problemet e menstruacioneve.

6: Pozicioni i kthesës së thellë përpara

Nga pozicioni i qenit ecim drejt me duar. Ne i lidhim këmbët, i vendosim pëllëmbët në tokë. Ne tërheqemi sa më pak të jetë e mundur. Këmbët janë të shtrira ose vetëm pak të përkulura në gjunjë.Përfitimet e pozicionit të pjerrësisë së thellë: Qetëson trurin dhe ndihmon në lehtësimin e stresit dhe depresionit. Stimulon mëlçinë dhe veshkat. Shtrihen kofshët e pasme,qetëson ijet, forcon kofshët dhe gjunjët. Përmirëson tretjen dhe aktivizon sistemin imunitar. Ndihmon në zbutjen e simptomave të menopauzës. Zvogëlon lodhjen dhe ankthin. Heq dhimbjet e kokës dhe e permirson pagjumësinë. Ndihmon me astmën, presionin e lartë të gjakut, infertilitetin, osteoporozën, sinusitin.

7: Pozicioni i Gjysmëhënës së Lartë

Kur qëndrojmë në këmbë, ne shkojmë prapa me një këmbë. Ne e vendosim këmbën e pasme në majë. Ne shtrijmë duart lart lart dhe, nëse është e mundur, ndërthurim gishtat dhe lëmë gishtat të shtrirë. Kofsha e përparme është e fortë, shikimi drejtohet në një pikë, në mënyrë që të mund ta ruajmë më lehtë ekuilibrin dhe të qëndrojmë në pozitë për një kohë. Pastaj ne i zhvendosim këmbët. Përfitimet e vendndodhjes së gjysmëhënës: Pozicioni forcon  këmbët. Hap nyjet. Masazhon organet tretëse dhe riprodhuese.

8: Pozicioni i gjerë i përkuljes përpara

Ne qëndrojmë në një pozicion të gjerë në mënyrë që këmbët të jenë paralel me njëra tjetrën. Ne shtrihemi duke vendosur kokën ne tokë, me duar lart dhe  zgjatemi. Lërini shpinën të shtrirë dhe vendosni duart në tokë ose mbajini këmbët. Përfitimet e pozicionit të gjerë të përkuljes përpara: Pozicioni forcon dhe shtrin kofshët e brendshme dhe të pasme dhe shpinën. Aktivizon organet në bark. Qetëson trurin. Zbut dhimbjet e shpinës. Aktivizon sistemin imunitar .Përmirëson tretjen dhe zvogëlon lodhjen.

9: Pozicioni i qirinjve

Ne ngadalë ngremë legenin nga të shtrirë në shpinë. Qafa mbetet e qetë, duhet të mbështesim kryqet. Duhet të qëndrojmë mbi supet dhe i tërheqim këmbët lart. Mos e bëni atë gjatë shtatëzënësisë ose gjatë menstruacioneve. Përfitimet e pozicionit të qirinjve: Pozita e qirinjëve është një nga pozicionet më të dobishme në joga. Aktivizon sistemin imunitar. Qetëson trurin. Ndihmon në lehtësimin e stresit dhe depresionit. Stimulon gjëndrën tiroide, organet e prostatës dhe barkut. Zgjat shpatullat dhe qafën. Forcon këmbët dhe mollaqen. Përmirëson tretjen.Ndihmon në zbutjen e simptomave të menopauzës. Redukton lodhjen dhe lehtëson pagjumësinë. Ka një efekt terapeutik në astmën, infertilitetin dhe sinusitin.

10: Pozicioni i lërimit

Nga pozicioni i qirinjve, lërini këmbët pas kokës. Nëse është e mundur, ata mbeten të shtrirë dhe prekin tokën. Ne i shtyjmë gishtërinjtë në tokë dhe i zgjasim kofshët. Ne i lëmë duart në tokë. Ndërsa nisemi nga pozicioni, shtrojmë gishtat në duar dhe ngadalë rrokullisim shpinën në tokë.Përfitimet e pozicionit të parmendit: Pozicioni qetëson mendjen. Stimulon organet e barkut dhe gjëndrën tiroide. Shtrihet shpatullat dhe shpinë. Ndihmon në zbutjen e simptomave të menopauzës. Redukton stresin dhe lodhjen. Trajton dhimbjet e shpinës, dhimbjen e kokës, infertilitetin, pagjumësinë, sinusitin.