Home » Shtëpitë që mund të shpëtojnë botën (Foto)
shtepi

Shtëpitë që mund të shpëtojnë botën (Foto)

Është një e vërtetë e pakëndshme, por shumë prej shtëpive tona janë të këqija për planetin. Ato përcaktohen nga një model konsumi, nga lëndët e para për t’i ndërtuar ato, deri te karburanti i nevojshëm për t’i mbajtur ato dhe mbetjet e krijuara prej tyre.

Pavarësisht një përmirësimi në efiçencën e energjisë së ndërtesave, viti 2021 pa emetimet e karbonit nga ndërtesat dhe ndërtimet që arritën një nivel të lartë të të gjitha kohërave.
Por, çka nëse një shtëpi mund të ushqejë njerëzit që jetojnë brenda dhe botën jashtë gjithashtu? Po sikur një shtëpi të mund të ushqente banorët e saj? Fuqia në vetvete? Rritja e biodiversitetit? Lidhja e një komuniteti? Dhe në fund të jetës së saj, të mos lërë asnjë gjurmë?

Do të ishte ambicioze të pritej që një shtëpi t’i bënte të gjitha këto. Por siç tregohet nga një libër i botuar së fundmi, shumë prej tyre janë duke u krijuar për të promovuar një mënyrë jetese më të drejtë dhe më të qëndrueshme.

E autorizuar nga Courtney Smith dhe Sean Topham, “Shtëpitë që mund të shpëtojnë botën” përmban mbi 150 projekte – disa koncepte, shumica e ndërtuara – nga e gjithë bota.

Disa ripërdorin hapësirat ekzistuese, të tilla si banesa e shpellës jashtë rrjetit të Ensamble Studio në Menorca, Spanjë. Të tjerë ringjallin dhe përditësojnë metodat e lashta të ndërtimit, si komuniteti i ndërtimit të qerpiçit të ZAV Architects në Hormuz, Iran.

Tags