Home » Tendencat kryesore të dizajnit të brendshëm për vitin 2023
interior

Tendencat kryesore të dizajnit të brendshëm për vitin 2023

Tendencat kryesore të dizajnit të brendshëm për vitin 2023 të zbuluara nga ekspertët

Dizajnerët tashmë po parashikojnë tendencat e vendosura për të ndikuar në shtëpitë dhe dekorin tonë në 2023 – dhe ngjyra lozonjare, komoditeti i ngrohtë dhe muret e ndezur janë të gjitha në përzierje.

Jeni kureshtar për tendencat e brendshme në dyqan?

Ne i kërkuam ekspertëve në platformën kryesore të dizajnit të shtëpisë Houzz.co.uk të ndajnë njohuritë e tyre.

1. Nostalgjia

“Nga rigjallërimi i stilit të ‘shtëpisë moderne në fermë’ – i cili është rritur me 135 për qind në kërkimet në Houzz nga viti në vit – pronarët e shtëpive po kërkojnë komoditetin e së kaluarës duke sjellë elemente tek hapësirat e tyre moderne të jetesës”, thotë redaktori i Houzz UK, Victoria Harrison.

Brenda fotove më të ruajtura në ueb-faqe, ajo thotë se po shohin gjithnjë e më shumë drurë, ngjyra të pasura së bashku me tekstile të trashëgimisë si batanije me lara-lara, sixhade dhe qilima antike.

Antike të ripërdorura, tekstura natyrale dhe shumë shtresa ofrojnë rehati, karakter dhe thellësi. “Dhe ngjyrat, modelet dhe veprat e artit lozonjar sjellin një ndjenjë argëtimi në dizajn”, shton Sims-Hilditch.

2. Ngjyra të ngrohta

Në fillim të vitit 2022, dizajnerët parashikuan një largim nga tonet më të ftohta në një gamë më të ngrohtë. Tani ne po shohim nuancat e baltës, rozës dhe mustardës që zvarriten në skemat e dhomave, vëren Harrison.

“Këto ngjyra janë të ngrohta dhe relaksuese dhe, së bashku me tendencën për nostalgji, mund të jenë gjithashtu rezultat i pronarëve të shtëpive që kërkojnë dhoma që ofrojnë rehati dhe siguri”, thotë ajo – duke shtuar se ngjyra e vitit 2023 e sapo shpallur nga Pantone, Viva Magenta, një e kuqe rozë e gjallë, sigurisht që lidhet me trendin.

3. Dizajn rregullues i temperaturës

Kontrolli i klimës brenda shtëpisë duket gjithnjë e më popullor tani. “Me ekstremet më të mëdha të motit dhe rritjen e faturave të energjisë vjen një nevojë për të rimenduar mënyrën se si e rregullojmë temperaturën në shtëpitë tona”, shpjegon Harrison.

Në vitin e kaluar, ajo thotë se ata kanë parë një rritje në kërkimet për “kapakë të jashtëm” – me trajtimet e dritareve që reduktojnë nxehtësinë që do të luajnë një rol shumë më të madh në mbajtjen e shtëpive të freskëta në muajt e verës.

Harrison mendon se izolimi efektiv do të bëhet një shqetësim më i ngutshëm pasi pronarët e shtëpive kërkojnë mënyra për të përmirësuar efikasitetin termik të shtëpive të tyre.

Për këtë arsye, ai sugjeron se është më mirë të përdoren materiale plotësuese natyrore si fibra druri ose tapa në lidhje me suva gëlqereje, dhe jo shumë izolim.

4. Mbulesa interesante të murit

Duket sikur mbulesat e murit do të luajnë një rol të madh në dekorimin e shtëpisë 2023, me murale, letra të guximshme dhe tekstura interesante që të gjitha shfaqen si tendenca në rritje. Kërkimet për “panele dekorative të murit” dhe “panele muri moderne” janë rritur tashmë me 132 për qind dhe me 116 për qind respektivisht.

“Në ditët e sotme, klientët tanë janë më të hapur ndaj sugjerimeve më të guximshme se sa kanë qenë ndonjëherë më parë”, thotë Omar Bhatti, CEO i Space Shack – dhe mbulesat e mureve po bëhen një pjesë e madhe e projekteve të tyre të dizajnit të brendshëm.

“Klientët duan të gjallërojnë muret e zhveshura dhe t’u japin atyre pak jetë”, shton Bhatti dhe shtoi se “më parë, ne mund ta kemi arritur këtë duke varur vepra arti ose duke krijuar mure galerie”.

Me kaq shumë opsione të ndryshme – nga mikroçimento, suva e papërpunuar dhe bojë gëlqereje, e cila mund t’i japë mureve teksturë, si dhe letër-muri me teksturë dhe panele muri – Bhatti thotë se tema e përbashkët midis të gjitha këtyre opsioneve është se ato i japin hapësirës shumë më tepër karakter.

5. Ndriçimi biodinamik

Të brendshmet janë frymëzuar gjithnjë e më shumë nga natyra vitet e fundit – një trend që vazhdon të zhvillohet.

“Përsëritja e fundit është ndriçimi biodinamik, ku ndriçimi artificial është projektuar për të përsëritur dritën e ditës sa më shumë që të jetë e mundur”, thotë Harrison.

Kërkimet për “dizajn ndriçimi” janë rritur me 73 për qind, sipas Houzz.

6. Dizajn lozonjare

Harrison thotë se dizajnerët po largohen nga siguria e neutraleve dhe në vend të kësaj “argëtohen me ngjyra dhe teksturë – dhe janë krijues kur bëhet fjalë për dizajnimin e hapësirave për klientët”.

Kërkimet për terma si ‘dhomë ndenjeje me ngjyra’, ‘dhomë gjumi me ngjyra’ dhe ‘banjo me ngjyra’ janë rritur të gjitha (rritje me 197%, 192% dhe 42% respektivisht), ndërsa ‘tavan i lyer’ pati një rritje prej 112%.

Bhavin Taylor, pronar i Bhavin Taylor Design, thotë se klientët duan të jenë më të guximshëm kur bëhet fjalë për injektimin e ngjyrës dhe modelit, por në përgjithësi nuk kanë besim për të ndërmarrë hapin.

Ai thotë se modeli shumëngjyrësh dhe argëtues mund të përdoret si në muret ashtu edhe në pëlhurën e perdes, duke krijuar një pamje të qetë rreth dhomës.

Tags