Home » Shtëpia prej 500 metrave katror si një anije kozmike
exterior interior shtepi

Shtëpia prej 500 metrave katror si një anije kozmike

Shtëpia prej 500 metrash katror, me palestër dhe pishinë, është projektuar për një familje pesë anëtarëshe dhe një qen, me kuzhinën në qendër të saj.

Në konkursin “Life Challenge 2022”, juria vendosi që shtëpia të jetë një nga më të bukurat në Evropë. Është projektuar nga arkitektët KontraStudio.

“Që në fillim klienti kishte kërkesa dhe pritshmëri të qarta. Filluam projektimin e shtëpisë me udhëzime të sakta, gjë që nuk është një rast i zakonshëm në praktikën tonë. Edhe pse në fillim dukej se procesi i projektimit do të ishte i lehtë dhe i shpejtë, rezultoi se kërkesat ambicioze dhe standardet e larta të investitorëve e bënë projektin të vështirë, kompleks dhe kërkues në fazën përfundimtare”, deklaruan arkitektët nga KontraStudio.

Forma e objektit ndjek kontekstin e mjedisit. Forma drejtkëndore e truallit, me anën më të gjatë përballë rrugës, u dha arkitektëve mundësinë për një zgjidhje arkitekturore atipike. Baza e zgjatur e shtëpisë, alternimi i vëllimeve të plota dhe bosh, linjat e theksuara horizontale, përmasat harmonike dhe kornizat e mëdha të dritareve e bëjnë shtëpinë të veçantë dhe të dallueshme në gjithçka.

Autorët shprehen se në formën e objektit ka ndikuar më së shumti orientimi i truallit në drejtimin veri-jug.

“Zgjidhja arkitekturore e objektit kishte për qëllim mbylljen e objektit drejt rrugës dhe objekteve ekzistuese në anën veriore dhe hapjen e objektit drejt oborrit me pamje nga jugu”, theksuan arkitektët.

Prandaj, është marrë në konsideratë gradimi i privatësisë, hapja dhe mbërthimi i fasadës së membranës.

“Duke marrë parasysh se rruga ndodhet në anën veriore të parcelës, ballina e gjatë e fasadës së rrugës është projektuar me një numër minimal hapjesh, gjë që i jep objektit një karakter skulpturor. Në këtë mënyrë, shtëpia dhe oborri me pishinën mbrohen nga pamja e rrugës, kurse shtëpia në kuptimin funksional është tërësisht përballë oborrit privat”, theksuan ata.

Tags