Home » Shtëpi fantastike prej tullave – freski dhe komoditet në një vend (Foto)
apartment

Shtëpi fantastike prej tullave – freski dhe komoditet në një vend (Foto)

Shtëpia e Tullave ndodhet në qytetin bregdetar të Mangalore, në rajonin jugor të Karnatakës, India.

Një shkrirje e shumë kulturave të bashkuara, qyteti është i mirënjohur për peizazhin e paimitueshëm dhe trashëgiminë që vazhdon edhe në pjesët e vjetra të qytetit.

Vendi është në një shtrirje të dendur urbane në atë zonë. Pasi u transferua në Saudi, aspirata e klientit ishte të kishte një shtëpi familjare afër rrënjëve të tij stërgjyshore.

Përmbledhja e dizajnit për shtëpinë kishte histori nga vitet e tij të formimit duke ecur pranë fabrikave të vjetra të tullave me oxhaqe që rridhnin sipër pemëve të kokosit.

Dhe ato me dysheme me oksid të kuq dhe mure me suva gëlqereje që e mbajnë shtëpinë në mënyrë freskuese.

Për ta kombinuar, kjo shtëpi familjare duhet të ngjall kujtime të së kaluarës duke e mbajtur dizajnin unik dhe estetikisht modern.

Mangalore ka një klimë tropikale me reshje të dendura deri të moderuara shumicën e vitit dhe ditë të nxehta vere.

Strategjitë e projektimit pasiv dhe parimet e planifikimit u përfshinë për të siguruar ventilim tërthor të pandërprerë.

Pasi la pengesat e nevojshme në parcelën e këndit, shtëpia u projektua në disa shtresa. Me dy nivelet e poshtme të planifikuara si gjysmë-private, nivelet e sipërme bëhen private dhe të pavarura.

Këto shtresa më pas kryqëzohen më tej nga pjesë të planifikuara të niveleve të ndryshme. Topografia e pjerrët e rrugës e ndihmon njeriun të hyjë në shtëpi në dy nivele të ndryshme.

Kati i poshtëm ka parking së bashku me një strehë argëtimi të quajtur “Majalis”, ndërsa niveli i sipërm u bë hyrja kryesore me zonat formale të jetesës dhe ngrënies. Hyrja hapet nën një dritare xhami me lartësi trefishe që ngjitet nga toka dhe hapet në qiell.

Me një plan të brendshëm, katet iu përgjigjën cilësive të qiellit, dritës që filtronte nëpër ekranet e tullave apo edhe lejimit të kalimit të një ere të butë.

Shtrëngimi i kateve gjithashtu i lejoi të gjithë përdoruesit ose të shijonin një katë të zgjeruar jashtë zonave private ose të hapeshin në të.

Të gjitha dhomat kanë mure me tre shtresa. Fasada është e shtruar me tulla të rregulluara mirë dhe me shije.

Karakteristikat e kulmeve tradicionale të pjerrëta me tjegulla u interpretuan në këtë apartament, të cilat e bënin të dukej sikur ndërtesa është në lëvizje ndërsa dikush kalonte pranë.

Filozofia e dizajnit ka shkuar në nivel më të lartë përpara në ambientet e brendshme duke përdorur materiale natyrore.

Puna e artit për shtëpinë u konceptua dhe u porosit nga arkitekti i projektit, i cili duke qenë pjesë e ekipit të projektimit.