Home » Kënaqësia e fëmijërisë me lulet e egra plotëson idenë për të bërë një kopsht (Foto)
oborr

Kënaqësia e fëmijërisë me lulet e egra plotëson idenë për të bërë një kopsht (Foto)

Edhe në muajt më të ftohtë, ka shumë për të zbuluar në kopshtin në Fullers Mill, West Stow, Suffolk.

Kopshti i këtij bimëtari të jashtëzakonshëm u krijua me dashuri nga një tokë e ashpër nga Bernard Tickner.

Durimi është fjalia që ju vjen në mendje kur shikojmë kopshtet buzë ujit në Fullers Mill pranë Bury St Edmunds në Suffolk.

Në veçanti, mënyra e saktë në të cilën çdo bimë, e madhe dhe e vogël, vendoset për zhvillimin e saj, ashtu edhe për të tërhequr vizitorin me një ekzemplar interesant ose pamje intriguese.

Kjo vlen shumë në thellësitë e dimrit, kur shkëlqimi dhe lulëzimi janë në mungesë – dhe është e papritur në kopshtin e një mbjellësi. Por Bernard Tickner, i cili gdhendi këtë hapësirë nga toka dhe pyjet e vrazhdë për 50 vjet, ishte një njeri me shumë talent.

Përpara se të blinte Fullers Mill – një vilë në brigjet e lumit Lark – në 1958, Tickner nuk kishte bërë kurrë kopsht. Biznesi i tij ishte birra: ai ishte prodhuesi kryesor i birrës në Greene King, ku zhvilloi Abbot Ale dhe një të veçantë Queen Elizabeth Coronation Ale në 1953.

Edhe pse, siç shkroi ai në kujtimet e tij, A Scratch in the Soil (2017), kopshtaria u bë puna e tij dhe pirja e birrës ishte ‘një festë me pagesë’.

Vila në buzë të King’s Forest, 5,700 hektarë tokë e Komisionit të Pyjeve (FC), vinte me një parcelë të vogël perimesh dhe një ishull të vogël midis Lark dhe Përroit Culford që mund të arrihej nga një urë këmbësore mbi pendë.

Por nuk kishte asnjë kopsht si i tillë dhe, me kalimin e viteve, Tickner bleu më shumë pjesë toke nga FC pasi ato u bënë të disponueshme, derisa kopshti përfshinte gjithsej shtatë hektarë.

Tags