Home » Dizajnerët po kërkojnë tapë – por pse? (Foto)
dizajn

Dizajnerët po kërkojnë tapë – por pse? (Foto)

Pothuajse çdo material i është nënshtruar një fushate të larjes së gjelbër deri në këtë pikë. Madje ka versione të plastikës që tani cilësohen si “të qëndrueshme”. Por kohët e fundit, dizajnerët po përqafojnë një sipërfaqe që me të vërtetë duket si gjëja e vërtetë: tapa.

E bërë nga lëvorja e jashtme e pemës së lisit të tapës, e cila mund të rritet në klimat mesdhetare deri në 200 vjet, materiali korret me dorë çdo nëntë vjet pa dëmtuar pemën.

“Është një material i rinovueshëm me shpejtësi dhe një lavaman i fuqishëm karboni”, shpjegon Chelsea Minola, e cila drejton studion me bazë në Uashington, Grain me bashkëshortin e saj, James.

“Për shkak të procesit të rigjenerimit, sa më shumë lëvore të korret nga pema, aq më shumë karbon absorbohet”, tha ai.

Linja e fundit e mobilieve prej tape të studios, një seri tavolinash anësore dhe koktejsh në formë tërfili, debutoi në galerinë Colony të New Yorkut.

Përfitimet e tapës shtrihen shumë përtej eko-miqësisë së saj: është hipoallergjik, rezistent ndaj lagështirës dhe zjarrit, si dhe izolues ndaj zërit dhe nxehtësisë. Marcel Proust e veshi me material dhomën e tij të gjumit për të parandaluar që poleni dhe pluhuri të përkeqësojnë alergjitë dhe astmën e tij.

E butë por e qëndrueshme, tapa mund të përdoret si brenda ashtu edhe jashtë, dhe nuk ka nevojë të mbyllet me kimikate potencialisht të dëmshme.

Çuditërisht, dizajnerët e brendshëm e kanë përqafuar elementin kryesor për shumë nga të njëjtat arsye, duke e përdorur atë me bollëk në dysheme dhe mure.

Në varësi të aplikimit, tapa mund të ngrohë gjërat ose të japë një ndjenjë të ftohtë dhe industriale.

Pavarësisht rritjeve të vogla të popullaritetit gjatë viteve – nga aroma e rimesove të tapës së stilistit të fillimit të shekullit të XX, Paul Frankl, deri te interesat e rinovuara të stilistëve bashkëkohorë – tapa në dizajnin e brendshëm dhe të mobilieve duket ende si një kufi relativisht i ri.

Një material që ndihet pothuajse futurist, thotë Minola, “Ideja që ju të korrni vetëm atë që ju nevojitet – jo shumë – dhe të mos shqetësoni ekosistemin që e rrethon atë, është mënyra se si ne të gjithë duhet të mendojmë për të jetuar në marrëdhënie me botën natyrore”.

Tags