Home » Kopshti në çati – gjelbërim dhe relaksim në një vend (Foto)
oborr

Kopshti në çati – gjelbërim dhe relaksim në një vend (Foto)

Ky projekt u krye në kuadër të “Programit të Kopshteve të Bashkëndërtimit Nanshan 2021” të iniciuar bashkërisht nga Fondacioni Shenzhen Green, Fondacioni i Komunitetit Shekou dhe The Nature Conservancy, i udhëhequr nga Byroja e Menaxhimit Urban dhe Zbatimit të Ligjit Nanshan.

Shumica e kopshteve sipas programit janë në katin e parë me pamje nga rrugët, por faqja jonë është në çatinë e një apartamenti 6-katësh në një fshat urban. Ne shohim tre vështirësi të mëdha në këtë projekt.

E para, çatia e hapur ndahet nga rrjeti i trafikut urban, gjë që është e mirë për krijimin e një hapësire relaksuese ku koha rrjedh ngadalë si një “oaz në qytet”, por izolimi nga toka e vështirëson gjithashtu krijimin e një hapësire komunitare. ku njerëzit mblidhen natyrshëm.

E dyta, buxheti fillestar për projektin mjafton vetëm për të ndërtuar një kopsht të vogël me më pak se 150 metra katrorë, i cili është shumë i vogël për të qenë një hapësirë e pavarur që tërheq komunitetin.

E treta, për shkak të rrezeve të forta të diellit në çatinë e ekspozuar në Shenzhen gjatë ditës, një mbulesë diellore është e nevojshme për t’i lejuar njerëzit të qëndrojnë të qetë, por është e vështirë të merret leje ndërtimi për tendë nga departamenti i menaxhimit urban.

Me këto vështirësi, ne filluam të mendojmë se si ta bëjmë këtë çati një vend të ri komuniteti ku njerëzit do të donin të mblidheshin.

 

 

 

Tags