Home » Vila panoramike pran plazhit – komoditet dhe kaltërsi (Foto)
apartment

Vila panoramike pran plazhit – komoditet dhe kaltërsi (Foto)

Ka shumë vende për akomodim përgjatë bregdetit nga Busan në Pohang, Koreja Jugore. Plazhi Jinha ka humbur prej kohësh prosperitetin e së kaluarës dhe tani më pak njerëz e vizitojnë atë sesa plazhet përreth.

Projekti ishte të planifikonte një vilë të vogël me pishinë të pavarur që nuk do të ishte destinacion tipik turistik, por do të ofronte një përvojë të re që njerëzit nuk mund ta përjetojnë në vendpushimet e tjera fqinje të plazhit.

Mendohej se do të vepronte si një pajisje e vogël arkitekturore që mund të rigjallëronte këtë peizazh të vjetër plazhi në vend që të shkatërronte peizazhin natyror.

Duke parë plazhin Jinha nga kjo faqe, vërehet një ishull i madh me një pyll pishe. Duke supozuar se ndërtesa ishte një det tjetër i lidhur me plazhin Jinha, ne donim të ndërtonim shtatë ishuj të tjerë të pavarur të lidhur me ishujt natyrorë.

Shtatë ishuj janë të shpërndarë në të gjithë sipërfaqen dhe përmes këtyre ishujve mund të shijoni pamjet e peizazhit nga jashtë. Në momentin që hyni në ishull, i formuar përmes arkitekturës së tij, ideja ndalet. Ndihet përparimi i cikleve natyrore përmes dritës që vjen nga hapësira e pezulluar që shpohet vetëm nga qielli dhe reflektohet në dritën në ujë.

Mënyra për të ndërtuar shtatë ishuj është të ndjekësh një formë të thjeshtë katrore. Një shesh me brinjë 11 metra është i përbërë nga katër mure të paprekura. Brenda katër mureve, një hapësirë prej 2 metrash përbën një pishinë me katër anë dhe një hapësirë e brendshme e ndërtuar prej xhami është si një ishull tjetër i brendshëm. Hapësira e brendshme ka një tualet 2 metra/katror, një dhomë dushi dhe një ambient komod. Në krye të objektit, në tavan, ka një strukturë të hapur drejtkëndëshe të lidhur me qiellin, përmes së cilës bie drita.

Struktura e përbërë nga kolona dhe mure që mbështesin hapësirën e brendshme është hequr për të njohur hapësirat e mbivendosura dhe është ndërtuar një zonë e pavarur. Katër muret janë struktura vertikale që marrin të gjithë forcën. Një formë rrjeti është përdorur si një parim strukturor për të ndërtuar një hapësirë brenda një hapësire, ndërsa një dritare xhami është përdorur për të hapur pllakën.

Trari strukturor i formuar në krye të pishinës krijon hije të ndryshme në katër muret në varësi të kohës së ditës, pishinës dhe hapësirës së brendshme. Hapësirat brenda hapësirës janë të ndara nga struktura, por një dritë që ndryshon me kalimin e kohës lidh zonat e ndara nga struktura si një.