Home » Atelie introverte për artistë të rinj (Foto)
apartment

Atelie introverte për artistë të rinj (Foto)

Në Tokio qendrore, Japoni, Tan Yamanouchi & AGWL kompletojnë një shtëpi dhe atelie introverte për një artiste të re, partnerin e saj dhe dy kukuvajka shtëpiake.

Duke u nisur nga mendimi i lashtë japonez, banesa kompakte parashikohet të ‘lundrojë disa centimetra mbi jetën tonë të përditshme’, duke krijuar një hapësirë që mbetet e lidhur me jetën tonë të përditshme të prekshme duke ngjallur një ndjenjë të rrëfimit imagjinar.

Mes një peizazhi me rezidenca të zakonshme gjeometrike, fasada e saj skulpturore del nga toka në një fshirje të vazhdueshme, e ndërprerë vetëm nga një tunel dramatik që të dërgon në një hyrje.

Brenda, arkitektët riorganizojnë programin ekzistues për të akomoduar të gjitha nevojat e jetesës private të familjes, ndërkohë që krijojnë hapësira që artistja të përfundojë punën dhe rrjetin e saj. Një larmi hapësirash publike dhe private shpërndahen dhe bashkohen në një sistem të përqendruar rreth një “zbrazëtie” të vazhdueshme që përshkon nivelet dinamike të ndarjes së hapësirës, të shënuara nga kontrastet e sekuencave dinamike dhe lojërat e dritës të ballafaquara me hijet.

Projekti filloi me lartësinë e cila sipas kërkesës së klientit, duhej të siguronte një front introvert për shtëpinë. Përgjatë rrugës shtëpia del në mënyrë dinamike nga toka, duke marrë formë si një mur i deformuar me lëng rezistent ndaj tërmeteve, ashtu si imazhi i tokës që rrotullohet. Një tunel dramatik i zgavruar të çon në hyrje, duke i ftuar vizitorët të largohen nga e zakonshme në të jashtëzakonshmen.

Brenda, Tan Yamanouchi & AGWL ridizajnuan planin e përgjithshëm për të përdorur me efikasitet parcelën e gjatë dhe të ngushtë të tokës me një plan ekzistues të dyshemesë në nivele të ndara, duke riorganizuar sekuencën për të krijuar dallime thelbësore në lartësi. Më tej, arkitektët kufizuan ndjeshëm numrin e hapjeve në mënyrë që të krijonin një kontrast midis dritës dhe errësirës në një “zbrazëti” që përhapet nëpër shtëpi – me përjashtim të një oborri të vogël me dritë të integruar me veriun e shtëpisë.

Pas pandemisë COVID-19, mënyra e jetesës së artistëve të mangave ka parë një ndryshim të dukshëm. Duke punuar gjithnjë e më shumë nga shtëpia për shkak të prodhimit në internet duke u bërë norma e re e zakonshme, artistët kanë filluar të dedikojnë hapësira në shtëpitë e tyre private për të shërbyer si hapësira takimesh dhe studio për intervista në media.

Si rezultat, duke u siguruar që klienti të ketë hapësirë të bollshme për ta mbajtur këtë funksion publik dhe privat të ndarë, por lehtësisht të arritshëm, ndërkohë që siguroi që çdo cep të ndezë kreativitet dhe rehati, Tan Yamanouchi & AGWL projektuan brendësinë dhe programin si një ‘zbrazëti’ me kontraste të larta dhe ultësira dhe drita dhe errësirë për të krijuar zona të pambyllura por të përcaktuara.

Të referuara si “pellgje dhe brigje” nga arkitektët, këto zona plotësojnë nevojën për një shumëllojshmëri nuancash publike dhe private në të gjithë hapësirën dhe lejojnë përdorimin delikate dhe fleksibël të hapësirës në një banesë shumë kompakte. Më tej, një shkallë prej druri përshkon boshllëkun, duke krijuar një përbërje tredimensionale që ndez një rrëfim të përjetuar përmes trupit.