Home » Për një atmosferë tropikale – bima që do t’ua zbukurojë kopshtin
oborr

Për një atmosferë tropikale – bima që do t’ua zbukurojë kopshtin

Sipas Maryah Greene, stiliste e bimëve dhe krijuese e Greene Piece, shtëpitë do të mbizotërohen nga bimë më të mëdha shtëpiake si zogu i parajsës dhe ficus. Specialistja dhe stilistja e bimëve, Hilton Carter përmend gjithashtu zogun e parajsës dhe thotë se me të vërtetë transformon një hapësirë.

Nëse nuk jeni njohur ende me këtë bimë tërheqëse, këtu janë faktet kryesore. Zogu i parajsës i njohur edhe si lulja e vinçit (i përket gjinisë Strelitziaceae) është një bimë tropikale vendase në Amerikën Latine, ku rritet lirshëm në natyrë si lulet e egra me shkurre. Që nga mesi i shekullit të XVII, kur u soll në Evropë, popullariteti nuk i ka rënë, gjë që e bën atë një nga bimët më të kërkuara të shtëpisë.

Bimë shumëvjeçare me gjelbërim të përhershëm me rritje të dendur e me shkurre, e cila, në varësi të specieve, mund të rritet nga 1,5 deri në 10 metra lartësi mbresëlënëse. Gjethet me shkëlqim me një sipërfaqe gri-jeshile janë në formë ovale-heshtak, të ngjashme me gjethet e bananes.

Gjethet shfaqen në gjethe të forta të zgjatura, duke u rritur vertikalisht dhe drejtpërdrejt nga një sistem rrënjor i fortë, i degëzuar. Këto gjethe të mëdha, goditëse e bëjnë bimën tërheqëse edhe kur ajo nuk lulëzon.

Por ajo që e bën këtë bimë të njohur në të gjithë botën janë lulet e saj në formë unike. Këto lule të mrekullueshme shfaqen në kërcell të gjatë që ngjajnë me tufat me ngjyrë portokalli dhe blu-vjollcë në kokën e një vinçi. Pesë ose gjashtë kapsula lulesh shfaqen në çdo kërcell dhe çdo shkurre prodhon shumë të reja, të cilat mund të zgjasin sezonin e lulëzimit në gjashtë muaj.

Për shkak të qëndrueshmërisë, rezistencës dhe jetëgjatësisë së saj, lulja e zogut të parajsës është një nga lulet e prera më të shitura në botë. Qëndron i freskët në një vazo me ujë deri në njëzet ditë! Pavarësisht pamjes së tyre ekzotike, zogjtë e parajsës nuk kërkojnë ndonjë kujdes të veçantë apo të tepruar. Për sa kohë që i siguroni asaj hapësirë të mjaftueshme, ndriçimin e duhur, një nënshtresë të kulluar mirë, ujitje të moderuar dhe një ambient të ngrohtë, kjo bimë jetëgjatë dhe me rritje të ngadaltë do të krijojë një atmosferë tropikale në hapësirën tuaj të jetesës për vite me radhë!

Tags