Home » Këshilla për të larguar përgjithmonë molën nga dollapi juaj
bone vet

Këshilla për të larguar përgjithmonë molën nga dollapi juaj

E hoqët nga dollapi pulovrin tuaj të preferuar prej leshi dhe me të fluturoi një molë në diell?

Kjo është shenja e parë që në dollap fshihen larva të vogla të uritura, të cilat në fakt janë përgjegjëse për vrimat në rrobat tona.

Lexoni më poshtë se si mund të shpëtoni nga mola dhe si mund të parandaloni riprodhimin e tyre.

1. Tenjat i duan pëlhurat e pista, prandaj sigurohuni që t’i lani ose pastroni rrobat në thatë përpara se t’i ruani për një kohë të gjatë. Shpesh ndodh që p.sh. xhaketën që kemi veshur dy-tri herë e lëmë në dollap sepse nuk mendojmë se është bërë pis.

Megjithatë, sasia e vogël e papastërtisë, pluhurit apo djersës që ngjitet në të në atë kohë të shkurtër mjafton për të tërhequr molën. Nëse mallrat tuaja tashmë kanë vezë molë ose larva, larja e tyre do t’i shkatërrojë ato.

2. Fshijeni rregullisht dhe tërësisht hapësirën rreth dollapëve dhe pastroni kabinetet. Përveç dollapit, tenjave u pëlqen edhe hapësira përreth. Ata zvarriten nën mobilie, si qoshet e errëta dhe sipërfaqet prej druri, veçanërisht qilimat, qilimat dhe perdet. Nëse vëreni molë në zonë gjatë fshirjes me korrent, pas pastrimit hidheni menjëherë qesen nga fshesa me korrent ose hiqni mbetjet, në varësi të llojit të fshesës me korrent, sepse mund të përmbajnë vezë. Gjithashtu pastroni dhe fshijini dollapët tuaj rregullisht pasi edhe pluhuri futet në to.

3. Ruani rrobat prej leshi, mëndafshi, gëzofi ose fibra të tjera shtazore në mbulesa të veçanta që nuk lejojnë që ajri të kalojë. Mbyllni çdo hapje të kabineteve me shirita ngjitës. Në këtë mënyrë, ju do të mbroni pjesët e bëra nga materiale që janë më tërheqëse për molën.

4. Ndryshimet ekstreme të temperaturës mund të shkatërrojnë larvat, pra veshjet e infektuara
mbi të cilat keni kapur molë, vendosini në një qese plastike, të cilën më pas do ta lini në frigorifer për dy ditë. Pas kësaj, kontrolloni ato në një dhomë të ngrohtë, lajini dhe do të shpëtoni nga larvat.

5. Vendosni në dollap ilaçe natyrale që do të largojnë tenjat. Druri i kedrit ka një aromë të fortë që i largon ato, dhe një nga bimët më të njohura për të luftuar tenjat është livanda. Vaji esencial i citronellës i spërkatur në një copë pëlhure natyrale do të sigurojë gjithashtu një rezistencë të fortë ndaj tundimeve të vogla bezdisëse.

Tags