Home » Shtëpi e braktisur që u shndërrua në një ambient komod
shtepi

Shtëpi e braktisur që u shndërrua në një ambient komod

Ndërtesat ekzistuese shpesh kanë cilësi të fshehura. Rinovimi i shtëpisë së këtij ish-doktori tregon se një shtëpi e shkretë e viteve 1970 mund të sigurojë një bazë solide për arkitekturën bashkëkohore dhe mund të strehojë si përdorim të ri ashtu edhe tranzicionin e energjisë.

Marrëdhëniet e reja u krijuan midis ndërtesës dhe rrethinës së saj, duke siguruar një shtëpi të re të qëndrueshme për të ardhmen për një çift të moshuar.

Shtëpia, e çuditshme, por jo pa hijeshi, kishte hapësirë të bollshme në katin e parë për të akomoduar si dhomën e ndenjes ashtu edhe dhomën e fjetjes, duke e bërë atë shumë të përshtatshme për nevojat e klientit në të ardhmen.

Komploti është i gjerë dhe shtrihet drejtpërdrejt në një kanal që lidhet me Rezervatin Natyror të UNESCO-s IJsselmeer dhe Waddenzee – që të dyja janë destinacionet e preferuara të kalimit të çiftit. Ndërsa parcela është shumë e hapur drejt ujit, ajo është e fshehur nga lagja nga kopshti i tejmbushur.

Fasada është e mbuluar plotësisht me xham për të theksuar marrëdhënien e sapogjetur me ambientin e jashtëm dhe mund të hapet nga kornizat e mëdha të dritareve rrëshqitëse. Kolonat e rënda dhe të zhveshura prej betoni fshehin aluminin e kornizave të dritareve dhe bëjnë që çatia me rrasa minimale të detajuara dhe në dukje e lehtë të duket se noton mbi hapësirën e banimit.

Ndërsa kufijtë midis brenda dhe jashtë janë mjegulluar nga rrjedha e vazhdueshme e dritës dhe materialit, kombinimi i saktë i materialeve synonte të theksonte cilësitë ekzistuese dhe të nxirrte në pah cilësitë e reja të shtëpisë. Si materiale të tilla të zhveshura u përdorën për kolonat e rrepta të betonit, dyshemenë norvegjeze të kuarcit, çatinë e pllakave dhe stolisjen prej druri. Këto u plotësuan me elementë të tillë si dritaret rrëshqitëse me detaje minimale, drita rrethore e çatisë dhe ulluk jokonvencional.

Për klientin është me të vërtetë prova e së ardhmes nënkuptohet edhe ribërja e të gjitha instalimeve në shtëpi. Garazhi tani është bërë zemra rrahëse e shtëpisë, me një ‘mini-central elektrik’, një qendër elektrike, një stacion karikimi EV dhe një rezervuar të madh ruajtjeje termike.

Prej këtu, një pompë nxehtësie hibride lidhet si me ajrin e jashtëm ashtu edhe me depozitën termike sezonale 150 metra thellë në tokën friziane. Për të fuqizuar pompën e nxehtësisë, çatia e garazhit u përdor për të instaluar 36 qeliza diellore me një fuqi prej 10,8 MWh/A, duke siguruar energji të bollshme për të qenë vetë-qëndrueshme gjatë gjithë vitit.

 

Tags